Подправки (около 8 м.)
Лук, праз, чесън
– лук, праз, чесън (в много схеми не се прави разграничение между видовете лук)
– задължително термично обработени
– в символично количество (около 1-5% от общото съдържание)
– трудносмилаеми, тежки за стомахчето
– но пък слаб алерген
– целта на въвеждането преди 10-12 м. е овкусяване (в по-голямо количество – след 1 год. поради хранителната им ценност)
Магданоз, копър
– първоначално се въвеждат обработени в лека степен
– после в свеж вид
– зелените подправки се водят алерген (но алергията често не е от типа на хранителната): при липсва на алергично предразположение може около 8м.
Целина (корен)
– 7-9 м., при чувствително стомахче по-късно
– богата на фибри в суров вид (хубаво почистена и сварена се понася добре)
– етеричните масла дразнят стомшната лигавица при количество над 80-100 г
– алерген заради растителните белтъчини (но топлинно обработена не е толкова проблемна)
– листа от целина: след 8-10 м. или по-късно
Други (по преценка, в символично количество)
Червен пипер, капки лимонов сок, чубрица, розмарин, босилек.
Сурови зеленчуци
Сурови зеленчуци за 12-24 м.:
Морков
Домат
Краставица
Чушка
Маруля
Репичка
Ряпа
Праз (бялата част)
Зеле (салатен тип)
Зелени подправки (целина, босилек и др.)
Сок от цвекло (в малко количество, смесен с ябълков или друг сок)
Кълнове (пшенични или други подходящи – в малко количество)
Част от тези зеленчуци е удачно да се въведат след 15 м.
Някъде се препоръчват също сурови тиквички, спанак, броколи, рукола и др.
До 18 м. е добре да са настъргани