Време ли е да кажеш на детето си истината за Дядо Коледа?

„Ще бъде ли Коледата вълнуваща, забавна и приятна, ако децата знаят истината за Дядо Коледа или не?“

Кога да кажем на децата, че дядо Коледа не съществува?

Ето какво съветва психолога д-р Джъстин Кулсън за това, което родителите трябва да разкажат на децата си.

Съветът ми към родителите, които понастоящем се чудят какво да кажат на децата си за Дядо Коледа е – кажете истината, цялата истина и нищо друго освен истината. Аргументът който ще ви дам е следният. Коледа ще бъде вълнуваща и забавна и приятна, ако децата знаят истината за Дядо Коледа. Мислите че не е така ли? Всички ние гледаме филми, за които знаем че са пълна измислица. Въпреки това, намираме филмите за завладяващи. По същия начин нашите деца могат да разберат истината за Дядо Коледа, и все още да намерят Коледа за много вълнуваща.

 

За родителите които биха казали, че истината за Дядо Коледа отнема от вълшебството на Коледа, бих отговорил така. Магията на Коледа може да бъде още по-силна, ако те знаят истината за Дядо Коледа от самото начало. Нима децата докато играят не вярват истински в играта си? Те измислят игри, герои и ситуации и намират радост в това. Те могат да си се представят като супергерои, каубои, лекари или каквото си поискат. Те знаят че в тези игри никой не е реален, но това не прави играта по-малко забавна. Всъщност фантазиите им наистина може да им доставят повече удоволствие. Има някои големи изследвания, които показват, че децата с по-развити  сетива на въображението действително имат по-добро разбиране за границата между фантазия и реалност.

6

Другата основна причина да кажете на детето си истината е, че когато използваме принудителна манипулативна стратегия, за да накараме децата ни да се държат послушно, ние разчитаме на външни извънредни ситуации. Казваме им да са добри, за да получат това което искат. Това не е морално и етично в най-добрия случай.

Изследванията показват, че децата които биват лъгани от родителите си, са по-склони в последствие да лъжат, така че винаги е добре да се казва истината. Не използвайте Дядо Коледа като инструмент за манипулиране на вашето дете. Манипулацията и лъжата имат почти винаги негативни последици. Един ден когато разберат че са лъгани има риск да се наруши доверието помежду ви.

 За родитКога да кажем на децата, че дядо Коледа не съществува?елите, който искат детето им да вярва в Дядо Коледа – бъдете спокойни, няма да провалите живота му ако поддържате вярата в Дядо Коледа. Не мисля, че има истинска психологична вреда за детето, относно мита за Дядо Коледа.

На родителите, които търсят златната среда, бих предложил да оставят детето да вярва в Дядо Коледа, докато е малко. Но когато за пръв път започне да задава въпроси, нека те да го насърчат да мисли за него критично, задавайки му следните въпроси:

 

  • Има ли наистина човек, който обикаля на шейна с магически елени, който отива във всяка къща в света за една нощ?
  • Може ли наистина да знае поведението на всички деца?
  • Може ли един човек да изяде толкова много бисквитки за една вечер?
  • И нека децата решат сами за себе си.

Никое дете няма да намрази Коледа, ако им позволите да разберат истината. Всичко което обичат в Коледа няма да изчезне, само подаръците ще идват от друг човек.

Вижте и други интересни статии в раздела „детска консултации“.

 

 

 

Кога да кажем на децата, че дядо Коледа не съществува?

 

 

 

 

Facebook Comments Box