Как се гледат децата в яслите и градините в Швеция.

Детските градини и ясли в Швеция (förskola) са една моя любима тема, за която с удоволствие ще ви разкажа! 

Адаптацията при постъпване на децата в яслите и градините в Швеция.

Когато едно дете започва да посещава детска градина или ясла (най-рано на 1г.), има определен период на адаптация. През този период родителят стои с детето в детското заведение в продължение на 2-4 седмици, в зависимост от възрастта на детето и градината, която посещава. Има детски центрове, където процесът по адаптиране започва с посещение на учителя в дома на детето. По този начин учителят и детето се опознават в естествена среда. След това родителя отива и стои с детето в детската градина. Седмиците, в които родител стои там са със специална схема и задачи. Възпитателите научат за характера и привичките на детето от родителите му. Все пак децата са различни и е нужен индивидуален подход към всяко. Постепенно времето, през което родителят е в яслата/градината намалява, докато детето остава без придружител в обществената занималня. Тоест има една постепенна адаптация, за да свикне детето с детската градина.  Така за няколко седмици се  осъществява  (inskolning,) прехода между домашната среда и детското заведение, който е по-поносим за дедетски градини мнения, детски ясли мнения, насилие над децацата.

Численост на децата във всяка група в яслата и градината в Швеция.

Децата са разделени на възраст 1-3 години и 3-6 години. Числеността на групите е малка, по 8-12 деца с 2-3 учители на група. Всяка група си има име, примерно на растения. Много от децата отсъстват често, защото в Швеция не е позволено болни деца или деца с настинка, хрема да посещават занималнята. Затова понякога може да се окаже, че  двама учители се грижат за 3-6 деца.

Дневен режим на детски градини мнения, детски ясли мнения, насилие над децадецата в яслите и градините в Швеция.

Може би вече сте чували, че скандинавските деца прекарват голяма част от деня си навън сред природата. Това е вярно. Всички детски градини извеждат децата почти ежедневно, някои даже по два пъти на ден. Правят се разходки до градски парк в близост, до ботаническата градина, до някоя горичка в града или просто на двора на детското заведение. Това се случва без значение от времето и сезона. Тук обичат да казват “Няма лошо време, само лоши дрехи”. Затова приоритет в списъка с неща, които трябва да се занесат в яслата/градината са дъждовни дрехи и обувки!

Ако мислите, че е трудно да се излезе из града с толкова малки деца, пък да

детски градини мнения, детски ясли мнения, насилие над децасе облекат, да се наблюдават и въобще организират – ами, всъщност не е толкова трудно. Когато групите са малки, а учителите няколко могат да си отделят достатъчно време и търпение.  Обличат ги, по-малките деца натоварват в големи специални колички, побиращи между 6-8 деца и разходката започва. Друг вариант е да вървят за ръчичка и така бавно, но славно си обикалят из паркове, градинки и дори центъра. Околните минувачи се съобразяват, независимо дали са с коли, велосипеди или пешеходци. Спират и изчакват! А, малчуганите бавно, но целенасочено вървят, тук-там спират да се полюбуват на някое птиче, дърво или нещо “вълнуващо”. За позитивния ефект от изразходването на енергия навън и сред природата не е нужно да разказвам, мисля, че е ясно защо скандинавците го правят.

Разпределение на помещенията в ясли / градини.

детски градини мнения, детски ясли мнения, насилие над деца

Вътре в детските ясли/ градини всяка група има различен интериор в отделенията/стаите. На определен период от време групите сменят стаите си, защото смяната на  средата действа стимулиращо за развитието им. Някои от стаите са по-семпли, а други по-артистични, дори някои детски заведения имат цели помещения за рисуване със стативи и бои.

Направи ми впечатление, че тук килимите не са популярни (макар че съм виждала), докато у нас големите персийски килими в детските градини са ми се запечатали в ума. Четох, че се избягват в Швеция, защото са трудни за почистване и събират много бактерии.

Дневна програма на децата в яслите и градините в Швеция.

детски градини мнения, детски ясли мнения, насилие над децаТелевизори няма! Например в  нашата детска градина има една маса, която свети в различни цветове и един прожектор върху нея. Персоналът ги ползва за своите сбирки и родителските срещи. Като цяло децата се занимават с различни проекти и дейности помежду си и с учителите. Занималните „Монтесори“ и „Валдорф“ си имат специални задачи с децата, но дори и тези с традиционна педагогика имат занимания. Рисуват, изработват разни неща от тоалетни ролка или пластмасови шишета, правят Babblarna, пеят, танцуват (Mini Röris), свирят на инструменти, играят навън, разходки. Рисуването е много интересно, защото рисуват върху големи листове на пода или по стъклата, голички (само по памперс) или със специални силиконови престилки.

Храната на децата в яслите  и градините в Швеция.

Кухнята и столовата са лесно достъпни. Така децата могат да гледат как и какво се готви, да опитат да се включат, както и да вкусятдетски градини мнения, детски ясли мнения, насилие над деца различни храни. Във всяко детско заведение има опция родителите да заявят ако искат детето им да яде вегетарианско меню.

За лелите и госпожите в яслите и градините в Швеция.

Персоналът в детските заведения е специално обучен, макар че често взимат и “природни таланти”. Включването на мъже в сферата на образованието е нещо, което шведите усилено се опитват да направят. Например, в нашата градина има два млади момчета на възраст около 20 + год.  Единият е в помощ на детенце със специални образователни потребности (държавата плаща). Другият мъж е от тези „природни таланти“ и децата просто го обожават.

Не знам дали е във всички градини, но нашата я затварят няколко пъти на сезон за по един ден, защото персоналът провежда обучение в друг град или друга страна.

Децата говорят на педагозите на “ти” и на малко име. Педагозите пък се опитват да се отнасят максимално добре към децата. Говорят им с уважение и като на възрастни, но не се и страхуват да поставят граници. Много се набляга учителите да следят за дискриминация между самите деца. Швеция е мултикултурна страна и в почти всяка градина има деца с чужд произход.

ВИКАНЕТО, УДРЯНЕТО, ДОРИ ПОГЛЕЖДАНЕТО ЗАПЛАШИТЕЛНО СА АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНИ. РЕГУЛАЦИЯТА В ТАЗИ ПОСОКА Е МНОГО СТРОГА. ТУК ИМА И КУЛТУРЕН ЕЛЕМЕНТ – КАТО ЦЯЛО ШВЕДИТЕ СА ДОСТА СПОКОЙНИ И ТЪРПЕЛИВИ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ДЕЦАТА.

детски градини мнения, детски ясли мнения, насилие над деца

Не знам как стоят нещата в България по темата със сексуалното насилие в детски градини. В Швеция се взимат много мерки за ограничаването му. Това включва обстойни правилници как точно да се държат с децата, каква близост е приета за нормална, как да сменят пелени, и как да се извършва интимната хигиена. Съществуват разписани изисквания за помещенията, в които се сменят пелените, една от които е да не се затваря вратата. Причината е да не остава възрастен човек насаме с детето. Друго изискване е без лични телефони и т.н.

Научих, че половото равенство в детските градини дори влиза в обучението на детските педагози. Включва избягване на  стереотипи и неравностойно отношение към децата. Например, в много култури учителите са по-стриктни към маниерите на малките госпожиците. А, момченцата оправдават с думите “Ми те са момченца, такива са си буйни”. Среща се и другата крайност – приоритизират момиченцата, считайки ги за по-примерни, пък момченцата като по-буйни „отнасят“ гнева на учителите. В Швеция такива стереотипи и разлики в отношението не се толерират. Отнасят се еднакво и към момиченца и към момченца. Също така, педагозите не определят с какви играчки да си играят момиченцата и с какви момченцата, а оставят децата сами да определят, според собствените си предпочитания.

Различни категории детски заведения и прием в яслите и градините в Швеция.

Детските заведения се делят на такива с традиционна педагогика, „Монтесори“ и „Валдорф“. Еднакво популярни са и трите методи на възпитание. Също така има частни и общински детски заведения. Разликата между тях не е голяма, защото всички са регулирани по национален стандарт, тоест общинските не са по-лоши от частните. Таксите за посещение също са доста сходни. Всъщност, детскитедетски градини мнения, детски ясли мнения, насилие над деца градини са единственото обществени заведения в Швеция, за които се плаща. След това, от първи клас до (включително) университета, всичко е безплатно.

Кандидатстването за förskola е единственото, което е малко неприятно, според моят опит. Местата са ограничени. Например, ако искате детето ви да посещава конкретна частна градина, трябва да запишете детето на опашката за чакане още от раждането му. Понякога може да отнеме дори години, докато дойде реда на детето. Иначе, ако искате общинска ясла/градина, кандидатстването става 4 месеца преди желаната дата на започване, като общината е длъжна да ви намери място някъде. За съжаление няма гаранция, че ще ви намери място там, където искате или в района ви на живеене. Хубавото е, че има доста частни градини и приемат деца директно. Неудобството е, че може да не е в предпочитан от вас район.

Статията ни беше любезно предоставена от фейсбук групата „Писма от Швеция.“

Екипа на http://papu.bg/  благодари сърдечно!

 

Facebook Comments Box