Вкусна торта за първи рожден ден (без захар)

60 мин.

лесно

12 +

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (11 гласа, средно: 4,18 от 5)
Loading...

Необходими продукти

за блата:
1 ч. пълнозърнесто брашно от спелта (или по ваш избор)
1 бр. голям банан или 2 бр. малки банани, начупен на парчета
1 ч.л. канела
1 бр. яйце
щипка сол
1 ч.л. равна сода за хляб
1ч.л. бакпулвер
1/2 ч. сушени сливи, накълцани на ситно с нож
40 гр. масло, рзтопено
1/3 ч. кисело мляко
за крема:
1 пак. крема сирене
100 гр. пюре от ябъка
ванилия
20 гр. кокосово масло
за сиропиране на блата (по желание):
200 мл. преварена гореща вода
50 мл. кленов сироп

Хранителен състав:

Сушени сливи: захари, витамините: - А, В2, В4, фолиева киселина, К1 и миниралите - калий, калций, магнезий, натрий, флуорид, фосфор

Яйца: белтъчини, витамините A, D и E, D, холин.

Стъпки на приготвяне

1. Слагаме содата в киселото мляко докато шупне. В дълбок съд изсипваме мазнината, банана, сините сливи, яйцето, шупналото кисело мляко, бакпулвера и подправките. Пасираме всички съставки. Към сместа прибавяме и брашното и разбъркваме добре.

2. Печем на 180 градуса за 20 мин. или до готовност на блата, като проверяваме с клечка за зъби.

*Аз използвах малки рингове, в които слагам тестото.*

3. Ако нямате рингове за сладкиши друг вариант е да използваме подходящ/наличен у дома съд за кекс. И след като го изпечем с помощта на малка чиния или чаша оформяме блата в кръгла форма.

4. Изрязваме по хоризонтала горната част от блата, така че да го изравним.

5. С пасатор хубаво разбиваме всички съставки за крема. Оставяме го за 1 -2 ч. в хладилника да стегне.

6. Сглобяваме тортата:

1. Намазваме с крема между двата блата.

2. Намазваме добре с крем отгоре и страните на тортата.

Украсете тортата с плодове по ваш вкус.

7. По желание, но силно препоръчително е да сиропираме тортата. Завираме водата и в нея изсипваме кленовия сироп. След това с помощта на спринцовка вкарваме в блата топлия сироп. Сиропитаният блат оставяме за една нощ в хладилника.

Вкусна торта за първи рожден ден (без захар)

Вкусна торта за първи рожден ден (без захар)

Торта за първи рожден ден.

За направата на перфектна торта за първи рожден ден, е необходимо тя да бъде направена един или два дена преди празника. Особено ако ще я сиропирате, както е посочено в рецептата ни. 

Предлагаме ви една лесна и вкусна торта. Подходяща е както за най-малките деца на възраст от една годинка. Разбира се на този сладкиш ще се зарадват и по-големи дечица. Приятно сладка торта, с нежен крем. Ако все още не сте захранили детето с белтъка на яйцето, може да го пропуснете в рецептата.

В случай, че се колебаете, дали да направите домашна здравословна торта, направете своя избор, след като прочетете препоръките на БАН за най-модерните торти на пазара.

Все пак ви препоръчваме, за да сте сигурни, че тортата отговаря на вашия вкус, да направите генерална репетиция седмица преди тържеството.

Няколко причини за запретнете ръкави и сами да направите тортата за вашия мъник:

Захар не трябва да се дава на деца, преди да са навършили 12 месеца. Причините за това правило са, че захарта може да причини кариеси и разпад на зъбите, както и да потисне имунната система на детето. Също така, захарта се рафинира чрез химически, а това са процеси, които могат да бъдат вредни за бебетата. Ето защо сме ви подготвили няколко рецепти на торти без захар за първия рожден ден на вашето бебе! Вариантите са от сладкиш с мек крем (без захар) до шоколадова торта (без захар). Те са идеални за първия рожден ден на вашето дете! За подсладител на тортите сме избрали натурално сладки плодове, като банани или дори ябълки. 

На сайта ни ще намерите рецепти за торти за рожден ден, подходящи за 12-месечна възраст. Споменах ли ви, че те са невероятно вкусни?

 

Ето малка част от рецептите, които имаме на сайта:

Торта за малки и големи тържества

Високо енергийна здравословна торта

На сайта ни може да намерите и рецепта за домашно крема сирене

Facebook Comments Box


11 thoughts on “Вкусна торта за първи рожден ден (без захар)”

    • Тортата тук е с големината на мъфин (голям) – 8 см. От количеството посочено в рецептата излизат четири такива мини торти. Всеки мъфин разрязах на половина, сиропирах и сложих в хладилника за една нощ. На следващият ден намазах с крема. Ако искате да направите по-голяма торта, то трябва да направите двойно количество от посоченото количество в рецептата за блат. Необходима Ви е тавичка с диаметър 26 см. И тук имате два варианта: 1. изпечете блатовете на два пъти.
      2ри вариант – сложете цялото количество от тестото и след това го разрежете с конец на две. Рязането на блат с конец не е лесна задача, аз винаги много криво го правя.
      Увеличете количеството за сиропиране.
      И друго предложение – към тортата сложете много ситно нарязани плодове от ананас, киви, ябълка и банан. Сложете между двата блата освен крем и плодове, както и украсете самата торта отгоре с много плодове. Ако тортата престоява в хладилника задължително я покрийте с капак (за торти) или алуминиево фолио (което да не докосва самата торта), за да не поема от миризмата на другата храна в хладилника.
      Ако имате други въпроси, пишете ми, на линия съм.

    • Тортата тук е с големината на мъфин (голям) – 8 см. От количеството посочено в рецептата излизат четири такива мини торти. Всеки мъфин разрязах на половина, сиропирах и сложих в хладилника за една нощ. На следващият ден намазах с крема. Ако искате да направите по-голяма торта, то трябва да направите двойно количество от посоченото количество в рецептата за блат. Необходима Ви е тавичка с диаметър 26 см.

  • Привет, под един пакет крема сирене какво количество имате предвид? 125гр или повече. Благодаря.
    П.С. Преди седмица открих сайта и много ми допада! Благодаря за всички рецепти поместени в него. Чудесна работа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *