Шоколоадови бананови хапки

80 мин.

лесно

12+

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (2 гласа, средно: 5,00 от 5)
Loading...

Необходими продукти

3 бр. узрели банани, нарязани на филийки
1/3 ч. бадемов тахан
1/2 ч. тъмен шоколад
1 ч.л. кокосово масло
1 ч.л. семена от чиа

Хранителен състав:

Банан: фибри, витамин А, В4, С, фолиева киселина, манган, калий, фосфор
Чия: големи количества калий, натрий, калций, фосфор, цинк и манган, омега-3 мастни киселини и алфа-линоленова киселина

Стъпки на приготвяне

1. Взимаме плитка тава и я засиламе с парче хартия за печене. Обелване и нарязваме бананите на тънки кръгчета. Нареждаме банановите резени върху листа за печене.
Ако искаме кристална свежест на нашите шоколадови бананови хапки ги замръзяваме за 1 час във фризера.

2. Добавяме семена от чиа към бадемовия тахан (което препоръчвам), и разбъркваме.

3. Намазваме с тахана половината от парченце банан в тавата. С другата половина ги захлупваме и по този начин оформяме мини сандвич.
Ако в стъпка 1 от рецептата сте замръзили бананите, както е описано като вариант, то процедурата с направата на мини сандвичи е същата. Разликата е в това, че след това отново ги слагаме в фризера за 20 мин.

4. Добавяме шоколада в купа, Разтопяваме го на водна баня. Добавяме лъжичка кокосово масло, за да направим шоколада малко по-мек за потапяне на банановите хапки. (Вижте съвета по-горе).

5. Ако сте замръзили банановите хапки ги изваждаме от фризера. Потопяме всяка от тях в разтопения шоколад, така че половината от всяка хапка да бъде покрита с шоколад. След това ги поставяме обратно върху тавата за печене.

6. Хапките могат да се консумират през лятото замръзени или да ги хапвате след като шоколада по тях стегне. Невероятно вкусни! :)

Шоколоадови бананови хапки

Шоколоадови бананови хапки

ШОКОЛАДОВИ БАНАНОВИ ХАПКИ

Шоколоадови бананови хапки е вкусна здравословна закуска за малки и големи, за рождени дни и детски партита.

Банановите хапки са направени от банани, шоколад и бадемов тахан. Има два начина на приготвяне.

  • Вариант едно е тези хапки да бъдат замръзени.
  • Вариант две е охладени бананови хапки.

След това се наслояват с бадемов тахан и накрая внимателно се потапят до половината в  шоколад. Те са чудесна хапка. Те са пълни с фибри, протеини и здравословни мазнини, за да ви поддържат енергични и сити.

ЗДРАВОСЛОВНА ЗАКУСКА ЛИ Е БАНАНЪТ С БАДЕМОВО МАСЛО? 

Бананите и бадемовото масло се допълват вкусово толкова добре, ви отвежа направено в рая. Този десерт е засищащ, питателен и с перфектен вкус. Което вероятно е причината да сте виждали тонове хора да приготвят сутрешния си закуска от препечен хляб с бадемов тахан и банан.

Бананите са чудесен източник на витамин С, калий и антиоксиданти. След това добавянето на слой бадемов тахан ще ви даде допълнителни витамини, фибри, здравословни мазнини и протеини. Така че комбинацията от двете прави страхотна допълнителна доза от енергия и цялостна здравословна закуска.

САМО 5 СЪСТАВКИ, ОТ КОИТО СЕ НУЖДАЕТЕ!

  • Банани : В зависимост от това колко големи са вашите банани, ще ви трябват 2 големи или 3 средни.
  • Бадемов тахан : В рецептата използвам бадемов таха, но не се колебайте да го промените! Можете също да използвате фъстъчен тахан, масло от кашу или друго масло от семена.
  • Шоколад : Можете да използвате тъмен или млечен шоколад (аз предпочитам тъмен).
  • Кокосово масло : Една чаена лъжичка ще свърши работа, за да омекоти шоколадова обвивка.
  • Семена от чиа: семената от чиа не са задължителни в тази рецепта. Но те добавят вкусна текстура и допълнителни хранителни вещества, за да допълнят тази здравословна закуска!

ИМАТЕ ЛИ НУЖДА ОТ КОКОСОВО МАСЛО ЗА ТАЗИ РЕЦЕПТА?

От една стра добавянето на кокосово масло към шоколада не е необходимо, но то може да спомогне за омекване на втвърдия намазан шоколад върху банановата хапка. Никой не иска да захапе шоколада и той да се начупи и да изпада от устата му. 🙂 Ето защо смесването на кокосовото масло ще помогне за леко омекотяване на външната обвивка на хапката. Просто добавете около една чаена лъжичка – това е всичко! И не се притеснявайте, няма да добави кокосов вкус към шоколада.

КАК ДА СИ НАПРАВИМ ШОКОЛАДОВИ ХАПКИ ОТ БАНАНИ?

Първо трябва да подготвите лист за печене с хартия за печене. След това следвайте тези лесни стъпки.

  1. Нарежете бананите. Обелете и нарежете бананите на кръгчета с дебелина около 1/4 инча.
  2. Намажете бадемовото масло. Поставете половината от банановите резени върху хартията за печене и намажете слой от бадемовия тахан отгоре. Може да разбъркайте семената от чиа в бадемовия тахан за допълнителна хрупкавост и хранителна стойност.
  3. Направете сандвич. Поставете още едно парче банан отгоре, за да създадете мини сандвич. Повторете това и за останалите резени банан.
  4. Замразете хапките. Поставете хапките във фризера, докато стегнат – около час, в случай че избирате вариант лакомството да бъде заскрежено.
  5. Разтопете шоколада. Загрейте сместа на водна баня, като разбърквате докато стане копринено гладка. Добавете кокосово масло.
  6. Потопете хапките. Ако сте замразили бананови хапки, сега е време да ги извадете от фризера. Потопете всяка хапка банан в разтопения шоколад, така че половината от всяка хапка да бъде покрита. След това го поставете обратно върху тавата за печене.
  7. Замразете още веднъж. В случай, че искате хапките да са замръзени върнете ги обратно във фризера. в другия случай е необходимо да се изчака шоколада да стегне.
  8. Наслади се! През лятото може да им се насладите замръзнали, през зимата може да се консумират на стайна температура.

НЯКОЛКО НЕЩА, КОИТО ТРЯБВА ДА ИМАТЕ ПРЕДВИД

  • Уверете се, че вашите банани са замразени. Това е прост съвет, но когато бананите са замръзени, то това помага на шоколада да стегне по-бързо и да не оставя голяма следа върху тавата, въху която ще оставите шоколадовата хапка.
  • Дебелена на рязане на филиите банан: Не искате да са твърде дебели, в противен случай хапките ще бъдат много дебели за захапване, когато са притиснати заедно.
  • Потопете се възможно най-бързо! Когато извадите замразените бананови хапки от фризера, за да ги потопите в шоколад, бананите бързо ще омекнат. Затова се опитайте да направите тази стъпка възможно най-бързо.

КОЛКО ДЪЛГО МОГАТ ДА СЕ СЪХРАНЯВАТ ЗАМРЪЗЕНИ?

Можете да съхранявате тези хапки в контейнери, подходящи за замразяване до 1-2 месеца. За да предотвратите залепването им едина за друга, ги замразете отделни редове. Създайте равномерен ред от хапки, след което отделете втория ред с пергамент или восъчна хартия.

ОЩЕ ЗАБАВНИ БАНАНОВИ РЕЦЕПТИ:

Сладък хляб с кокос, кайсии и банан

Нектар от боровинки, овесени ядки и банан

Бананов кекс без захар

Facebook Comments Box


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *