Паста за бебета с тиквичка и жълтък

20 мин.

лесно

8 +

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (6 гласа, средно: 4,83 от 5)
Loading...

Необходими продукти

500 мл. вода или домашен зеленчуков бульон
1 бр. малка тиквичка, измита, почистена и рендосана на много ситно
1 шепа паста (кус-кус)
1 с.л. зехтин или гхи
1 жълтък
по желание: сирене или пармезан с големината на кибритена кутийка

Хранителен състав:

Кус-кус: минирали йод, калий, калций, манган, магнезий, селен, натрий, фосфор, хром, цинк, целулоза и 19 аминокиселини

Тиквички: витамин В1, В2, В6, С, К, бетакаротин, фолиева киселина, мед, манган, магнезий, фосфор, калий, целулоза.

Стъпки на приготвяне

1. В дълбока тенджера изсипваме водата или зеленчуковият бульон и го завираме. Добавяме тиквичката и варим за 5 мин.

2. Добавяме пастата и варим според указанието на опаковката.

3. След това изключваме котлона и при постоянно бъркане добавяме жълтъка. Разбъркваме в продължение на 2 мин. Накрая прибавяме по желание сирене или пармезан. Насладете се!

Паста за бебета с тиквичка и жълтък

Паста за бебета с тиквичка и жълтък

ПАСТА ЗА БЕБЕТА С ТИКВИЧКА И ЖЪЛТЪК

Паста за бебета с тиквичка и жълтък е едно питателно ястие подходящо за захранване на бебе. По-надолу в статията има информация, относно захранването със жълтък.

Възраст:
* 6-10 м. са препоръчителните граници (варират според педиатричните традиции и географските ширини)
* 12 м. или по-късно: при алергични деца (или по лична преценка)

Начин на въвеждане:
* първо трохички или ¼ (в продължение на седмица или две седмици)
* постепенно се стига до ¼ или ½
* предлага се през ден или по-рядко
* когато се стигне до ½, предлага се не повече от 2-3 пъти седмично
* след 1 год. цяло яйце, до 2-3 пъти седмично

  • Въвежда се 7-10 месец
    – няма съвременни официални препоръки преди края на 6 м. или след 1 год.
    – рядко алергизира (на теория след 6 м. се толерира от организма)
    – въвеждане около 7 м., важен хранителен състав (хемово и нехемово желязо, мазнини, ценни витамини, калоричност и др.)
    – въвеждане около 9-10 м., спорен хранителен състав (не толкова ефективно усвояване на желязото, ‘лоши’ мазнини като холестерол, вероятни белтъчни следи и др.)
    – възрастта зависи като цяло от подхода на захранване и къде логически е мястото на жълтъка спрямо включването на другите протеинови храни (месо, желязосъдържащи каши и т.н.)Жълтъкът в детското хранене не е ценен само заради желязото.
    Холестеролът не е толкова много и не е проблем, ако се спазват съвременните препоръки в детското хранене за не повече от 2-3 пъти яйца/жълтък седмично.
  • Вариант 1 (френска схема)
    6 месец: начало за жълтък
    6-9 месец: ½ жълтък
    10-12 месец: цял жълтък или ½ яйце
    Отложеното въвеждане след 1 год. няма доказан ефект.
  • Вариант 2 (американска схема) 

9-12 месец: от ½ до цял жълтък

9-12 месец: до 3-4 пъти седмично

12 месец: цяло яйце

  • Вариант 3 (швейцарска схема)
    7 месец: начало за жълтък
    7-12 месец: 1 жълтък на ядене
    7-12 месец: 1-2 пъти седмично
  • Вариант 4 (испанска схема)
    9-10 месец: начало за жълтък
    9-12 месец: сварен жълтък или добре сготвен в храна
    12 месец: цяло яйце
  • Вариант 5 (английска схема)
    6-9 месец: яйце (евентуално само жълтък)
    Твърдо сварено.
  • Вариант 6 (гръцка схема)
    8 месец: ½ лъжичка
    Как: постепенно до цял жълтък
    Колко: до 3 жълтъка седмично
  • Вариант 7 (унгарска схема)
    * с благодарност към Ванилия Канелска
    9 месец: жълтък
    13-18 месец: белтък
    Много умерена и актуална схема на захранване.
  • Вариант 8 (канадска схема)
    7-9 месец: жълтък (или 2-3 седмици след въвеждане на месото)
    7 месец: ½ жълтък или 2 ч.л.
    7-12 месец: до 3 пъти седмично
    12 месец: цяло яйце
  • Вариант 9 (австралийска схема)
    8 месец: начало за жълтък
    12 месец: цяло яйце
    Според проучвания на 6 м. може да се толерира жълтък. Превантивно от 8 м.
  • Вариант 10 (руска схема)
    8-10 месец: ¼ жълтък
    10-12 месец: ½ жълтък
    12 месец: 1 яйце
  • Вариант 11 (руска схема)
    Начало: под ¼ жълтък
    След 7-10 дни : ½ жълтък
    Колко: 2-3 пъти седмично
    Цяло яйце: на 1 год.
  • Вариант 12 (испаноезични схеми)
    9 месец: ¼ жълтък (започва се с ¼)
    10 месец: 1 жълтък (достига се след 1 месец въвеждане; 2-3 пъти седмично)
    12 месец: 1 яйце
    1-3 год.: 2 яйца седмично
  • Вариант 13 (испаноезични схеми)
    7-8 месец: ¼
    9-10 месец: ½ или цял жълтък
    12 месец: жълтък и белтък
  • Вариант 14 (англоезични, неевропейски схеми)
    8-10 месец: от ¼ до ½ жълтък
    10-12 месец: цял жълтък (може и малко белтък )
  • Вариант 15 (френскоезични схеми)
    8-9 месец: ½ жълтък
    10-12 месец: 1 жълтък или ½ яйце
    12+ месец: 1 яйце (под всякаква форма, без рохко сварено)
  • Вариант 16 (френскоезични схеми)
    6-9 месец: ½ жълтък (= 10 г месо)
    9-11 месец: 1 жълтък или ½ яйце в сладкиш, бисквити и пр. (= 20-25 г месо)
    12-18 месец: 1 яйце ( = 50 г месо)
  • Вариант 17 (СЗО)
    Няма точни препоръки за възраст.
    Месо, птиче месо, риба и яйца се предлагат всеки ден или възможно най-често.
    6-8 м. е възрастовия интервал в Латинска Америка, Южна Азия и др. (според обзор на препоръки за деца на АМ, невегетарианци)

и т.н.

*** Уточнение: Когато са дадени граници 7-10 м. например, в повечето схеми се има предвид долната граница като препоръчителна възраст за въвеждане. С горната граница се затваря периода, в който се предлага само жълтък или определено количество жълтък.

Препоръките на водещите педиатрични организации се базират на изследвания, според които теоретичната граница, отвъд която алергенният потенциал на жълтъка не представлява сериозен проблем, е 6 м. Това са актуализирани изследвания, зад които стоят:
– доста пари, усилия и национални политики в областта на детското здраве
– статистики за алергиите сред децата през последните 10-20 години
– насоки за балансирано детско хранене, приспособени към сегашния начин на живот (не този преди 30 год., откогато вероятно са били учебниците на част от педиатрите).

Оттам нататък, включването на жълтък на възраст 7 м. или 10 м. е свързано преди всичко с хранителният му принос и като алтернатива на другите протеинови храни, а не толкова превенция на алергия. Всъщност, жълтъкът рядко алергизира – за разлика от яйцето, което е сред топ-алергените.

Поради специфичния и съответно спорен хранителен състав на жълтъка няма единодушно мнение за възрастта, но тя категорично е не преди 6-7 м. В схемите, които традиционно препоръчват захранване с желязо-обогатени каши, месото като основен източник на желязо се въвежда на един малко по-късен етап, около 8 м. Логически, мястото на жълтъка е около 9 м. (пример: американските). В схемите, които препоръчват пюретата като първи храни и месо в края на 6 м., жълтъкът се препоръчва от 7 м. нататък (пример: повечето европейски схеми).

Ако се добави и факта, че обоснованото или необосновано презастраховане от алергии/непоносимости е другата отличителна черта между педиатричните школи, ето още едно обяснение защо жълтък се препоръчва и по-рано, и по-късно в хода на захранването, но не преди 6 м.

–> Има доста по-опасни храни от жълтъка за едно дете на 6-12 м. Педиатричните организации са категорични по възрастта за въвеждането: през или малко преди 7 м., 8 м., 9 м. или 10 м. Преди или след тази възраст е въпрос единствено на лично решение.

ВИЖТЕ ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ РЕЦЕПТИ ЗА ЗАХРАНВАНЕ:

Лимецови бисквитки за бебета и деца

Бебешки таратор

Бебешки чийзкейк

 

papkane

 

Facebook Comments Box


3 thoughts on “Паста за бебета с тиквичка и жълтък”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *