Спанак с гъби

60 мин.

лесно

2 +

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (7 гласа, средно: 4,71 от 5)
Loading...

Необходими продукти

300 гр. спанак
3 сварени яйца
100 гр. лук
300 гр. пресни гъби
15 гр. гхи
15 гр. зехтин
1 бр. морков
парче целина от глава
600 мл. вода с разтворена в него ч.л. бульон (рецептата може да видите на сайта)
1ч.л. сух джоджен
пресен магданоз

Хранителен състав:

Спанак: Витамини В3, В5, ,В6, С,Е,К , бета-каротин, биотин, фолиева киселина, желязо , йод, калий, калций, манган , магнезий, селен , натрий , фосфор, хром, цинк , целулоза

Гъби: витамините А, К, В12 и D и минерали цинк, фосфор, калий и калций.

Стъпки на приготвяне

1. В тиган разтопяваме гхи маслото, добавяме зехтина и нарязаният на ситно лук. Прибавяме няколко лъжици от бульона, за да предпазим от запържване. Когато лука стане прозрачен прибавяме почистените и нарязани гъби, нарязаните на ситно морков и целина, и останалата част от бульона. Добавяме джоджена. Разбъркваме добре всички съставки и под похлупак варим до готовност на гъбите (около 20 мин.)

2. В друг съд завираме вода. Към нея прибавяме измития и нарязан на ивици спанак и го попарваме за 2-3 мин. Сваляме спанака от котлона и го заливаме със студена вода, за да спрем процеса на готвене и да запазим свежия му зелен цвят.

3. Пет минути преди да махнем гъбите от котлона прибавяме към тях спанака и разбъркваме добре.

4. Хубаво е да оставим ястието за 10 мин. със затворен капак, за да се овкусят добре всички съставки. Поръсваме с магданоз преди поднасяне. Всяка чиния гарнираме със сварено яйце и лъжица кисело мляко с чесън по желание.

Спанак с гъби

Спанак с гъби

СПАНАК С ГЪБИ

Гъбите и спанака са храна, която малко деца харесват от първия път. Това ястие е така вкусно, така че има реален шанс и детето да го хареса.  Запрятайте ръкави и успех! 🙂 

ВПЕЧАТЛЯВАЩИ ПОЛЗИ ОТ СПАНАКА:

Попай определено е много здрав и силен, защо  ли? Търсим отговорът в тези малки листа с голяма хранителна сила.

  • Заредени с хранителни вещества. Включително витамин А, витамин С, фолиева киселина, желязо, калций и др.
  • Мощни противовъзпалителни ползи.  Той е богат на антиоксиданти и алкализира тялото.
  • Страхотно за здравето на очите, сърцето и мускулите. Всичко това се дължи на многобройните витамини и минерали.

НЯКОЛКО ВЪПРОСА С ОТГОВОР

  • Защо спанакът се свива толкова много? Спанакът съдържа около 90% вода, което го кара да увяхва, докато се готви. Така че, когато сте приготвили голяма количество спанак, не забравяйте, че то ще намалее драстично по размер!
  • По-добре ли е пакетиран бебешки спанак или пресни снопчета спанак на връзка? И двете са чудесни. Но ако предпочитате спанака с по-големи листа, пресните снопчета са по-добър избор. Просто не забравяйте да отрежете стъблата преди готвене.
  • Можете ли да използвате замразен спанак? Макар че аз лично предпочитам пресен спанак, със сигурност можете да използвате замразен.

 

ОЩЕ ВКУСНИ РЕЦЕПТИ:

Чийзкейк кекс с моркови

Бисквитен кекс с ябълка и круша

Солени овесени кексчета

 

papkane

Facebook Comments Box


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *