Мъфин с ананас и извара

45 мин.

лесно

12+

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (2 гласа, средно: 5,00 от 5)
Loading...

Необходими продукти

2 яйца
1/2 ч.ч. захар
40 г. масло
250 г. извара
2 с.л. кисело мляко
1 ч.ч. брашно
1/2 пак бакпулвер
2 шайби ананас

Хранителен състав:

Извара: белтъчини,калций, фосфор, желязо, магнезий, аминокиселини.

Стъпки на приготвяне

1. Разбиваме яйцата със захарта до получаване на пухкава пяна.

2. Прибавяме разтопеното масло, киселото мляко, изварата. разбиваме с миксер и след това постепенно прибавяме и брашното с бакпулвера. Хомогенизираме сместа.

3. Обелваме и нарязваме ананаса на малки парченца. Прибавяме го към тестото и разбъркваме с лъжица.

4. Разпределяме сместа в хартиени капсули и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25 мин, като последните 5 мин. печем на функция вентилатор.

Мъфин с ананас и извара

Мъфин с ананас и извара

МЪФИН С АНАНАС И ИЗВАРА

Що е това мъфин?

Мъфинът (от английски Muffin) представлявта малък кръгъл кекс. Мъфините се приготвят от брашно, бакпулвер, кисело мляко, масло, яйца и плодове на парченца или шоколад по желание. Пекат се във форми във фурна, загрята до 250 °C. Мъфините се появяват в Англия и в началото са били правени с мая, впоследствие се разпространяват и в Америка, откъдето стават известни по цял свят.

Мъфинът е вид малко кексче, което може да е сладко или по-хлебно, с цилиндрична основа и куполообразен връх. Името мъфин идва от френската дума moufflet, която означава мек, когато се използва за хляб. Те са предвидени за един човек, за едно ядене и са популярни по света като сутрешна или следобедна закуска. За да са вкусни трябва да са меки и леки, а тестото от което се правят увеличава обема си почти двойно при печенето.

Има два вида мъфини – английски и американски.

Тъй като английските мъфини не са разпространени извън Обединеното Кралство, когато се споменава мъфин се има предвид далеч по-популярната американска разновидност. Английските мъфини са плоски и кръгли, дебели 2 – 3 см и се пекат на тиган или под грил. Основни съставки на тестото обикновено са мая, мляко, брашно, захар и сол. За разлика от английските, американските мъфини се приготвят със сода или бакпулвер и се пекат в специални формички, в средата на фурната на температури между 175 и 200 °С за около 25 – 30 минути. Броят на формичките в тавата може да варира, както и техните размери.

Мъфините не е задължително да са сладки и могат да се разделят на два вида според вкуса си – сладки и хлебни. Когато се приготвят сладки мъфини в тестото се слага повече масло и захар, а за хлебни, по-малко. Обикновено тестото съдържа брашно, захар, бакпулвер или сода, яйца, мазнина и мляко. Могат да се използват и разнообразни добавки, като например плодове, ядки, шоколад, стафиди и други, които придават допълнителен аромат и вкус, а глазирането на мъфина го превръща от обикновено малко кексче в нещо далеч по-специално.

Още 5  рецепти с вкусни сладки мъфини на ПАПУ:

Мъфини с банан и боровинки

Мъфини с рикота и сладко от вишни

Мъфини с праскови, тахан и чия

Мъфини с кайсии и мед

Мъфини с тиква и черен шоколад

 

Facebook Comments Box


2 thoughts on “Мъфин с ананас и извара”

    • Да, може. Вероятно ще трябва да промените количеството на брашното. Започнете с по-малко и добавяйте, докато достигнете гъстотата на тестото описана в рецептата
      . Извинявам се за закъснелия отговор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *