Мъфини с праскови, тахан и чия

45 мин.

лесно

12+

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (6 гласа, средно: 4,33 от 5)
Loading...

Необходими продукти

2 малки праскови или нектарини
2 яйца
50 г. меко масло
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.ч захар (за по-здравословен вариант може да използвате кафява захар)
1 1/2 ч.ч. брашно
3 с.л. чия
2 ч.л. сусамов тахан

Хранителен състав:

праскови: витамин А, В4, С, калий, фосфор, фибри

чия: големи количества калий, натрий, калций, фосфор, цинк и манган, омега-3 мастни киселини и алфа-линоленова киселина

сусамов тахан: витамин В, Е, калций - в количество, пет пъти по-високо от това в млякото, силиций, фосфор, мед, магнезий калий, както и незаменими мастни киселини

Стъпки на приготвяне

1. В дълбок съд разбиваме яйцата със захарта. Прибавяме и разтопеното масло, след него киселото мляко с разтворената в него сода и рабиваме сместа до хомогенизирането й.

2. Прибавяме семенцата чия и тахана и разбъркваме с лъжица.

3. Прибавяме постепенно пресятото брашно и внимателно разбъркваме.

4. Измиваме, обелваме и нарязваме прасковите на малки парченца. Прибавяме ги към сместа и леко разбъркваме.

5. Поставяме хартиени капсули в гнездата на форма за мъфини и разпределяме сместа в тях. Ако не разполагаме с хартиени капсули , предварително намасляваме и набрашняваме формата, за да не залепнат кексчетата. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30 мин. като последните 5 мин. печем на вентилатор.

6. Изваждаме от фурната, изчакваме да изстинат и поднасяме на лакоми дечица :)

Мъфини с праскови, тахан и чия

Мъфини с праскови, тахан и чия
Facebook Comments Box


1 thought on “Мъфини с праскови, тахан и чия”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *