Млечна баница с яйца и сирене

60 мин.

лесно

15 +

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (5 гласа, средно: 5,00 от 5)
Loading...

Необходими продукти

1 пакет пълнозърнести дърпани кори на сач
300 гр. сирене, натрошено
2 бр. яйца
100 гр. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
60 гр. масло, разтопено

за заливката:

2 бр. яйца
220 мл. прясно мляко

Хранителен състав:

Яйце: витамините В4, В5, В12 и Е. Миниралите желязо, калий, калций, магнезий, фосфор, цинк.

Кисело мляко 3,6% масленост: витамините А, В4, D и минералите калий, калций, магнезий, флуорид, натрий, селен, фосфор и цинк.

Стъпки на приготвяне

1. В дълбока купа изсипваме киселото мляко, содата и оставяме да шупне. Към тях добавяме яйцата и разбъркваме цялата смес Накрая прибавяме и натрошеното сирене. Разбъркваме.

2. Баницата правим като навиваме по 3 бр. от корите наведнъж.

Слагаме на плота 1-ва кора намазваме я с разтопеното масло и поставяме отгоре 2-рата кора. Намазваме и нея с масло и отгоре слагаме 3-тата кора. Намазваме я с масло и разпределяме по цялата кора от плънката.

3. Двата странични края на кората завиваме навътре и навиваме на руло. Необходимо е да си преброим листата на корите предварително, за да знаем на колко части да си разделим плънката. От корите, които използвахме направихме 4 рула.

4. Нареждаме готовите рула в омазнена с масло тава, като започваме реденето им отвътре навън. Важно е да използваме по-малка на диаметър тава и всички кори да са разположени гъсто една до друга.

5. В дълбока купа разбиваме яйцата и добавяме прясното мляко. Разбъркваме сместа и със нея заливаме баницата

Млечна баница с яйца и сирене

Млечна баница с яйца и сирене

Забележка: В повечето схеми на захранване около 1/3 от млечните продукти са сирене, извара, кашкавал, кисело мляко и подобни, а останалото количество е прясно мляко, евентуално кърма или детско мляко. При наличие на хубаво кисело мляко (особено с жива закваска), то може да бъде основна част от менюто като алтернатива на прясното мляко.

Възраст за млечни храни, различни от кърма:
* Млечни продукти (стандартни или бебешки с необработен краве белтък) = 8 м. най-рано
* Млечна каша (за разнообразие или за допълване на кърмене) = на всяка възраст
* АМ (за допълване на кърмене) = на всяка възраст
Млечните продукти преди 1 год.:
– допълват кърменето или АМ
– не изместват кърменето или АМ (напр. да са не повече от 1/3 или 1/4 от всичкото мляко).

Кисело мляко и сирене:

може преди 1 год. Препоръчителната възраст в специализираните източници за детско хранене(!) варира между 8 и 10 м. Това се отнася за киселото мляко и сиренето. Оттам нататък е въпрос на личен и/или информиран избор.
Според официалните схеми на захранване на повечето педиатрични организации:
– Кисело мляко и сирене (т.е. стандартни или детски продукти с пресечен белтък от нормално, неадаптирано краве мляко) = 8-10 м.
– Краве мляко (т.е. прясно мляко) = след 1 год.

Защо преди 1 гододина:
– Преди 1 год. може кисело мляко. Препоръките варират между 8-10 м. или 10-12 м. Целта е предпазване от алергия.
– Преди 1 год. киселото мляко се предлага в малко количество и единствено като допълнение към кърмата или АМ.

Facebook Comments Box


1 thought on “Млечна баница с яйца и сирене”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *