Малки банички с тиквичка и сирене

30 мин.

лесно

12 +

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (8 гласа, средно: 4,75 от 5)
Loading...

Необходими продукти

1 бр. яйце
80 гр. сирене
1 бр. тиквичка
30 гр. овесени трици
20 гр. брашно по избор
1 с.л. зехтин

Хранителен състав:

Тиквички: витамин В1, В2, В6, С, К, бетакаротин, фолиева киселина, мед, манган, магнезий, фосфор, калий, целулоза.

Стъпки на приготвяне

1. Измиваме добре тиквичката и я настъргваме на ренде. Посоляваме я за да пусне водата си.

През това време разбъркваме яйцето, триците, брашното и зехтина.

Изцеждаме добре тиквичката от водата и я добавяме към сместа. Натрошаваме сиренето и го добавяме и отново разбъркваме добре всички съставки.

2. Хомогенната смес изсипваме във форма за печене, която предварително намазваме с мазнина и посипваме с брашно. Баничката може да бъде изпечена и в мъфин формички. (намазнени и набрашнени) Печем в предварително загряна фурна на 170 градуса до готовност или до получаване на златиста коричка.

Малки банички с тиквичка и сирене

Малки банички с тиквичка и сирене

Банички с тиква и сирене, уникални! 🙂

Баничките са закуската, която помня от моето детство. Такава закуска никога не отказвах. А, баба ми Стойка беше голям майстор на тестени печива.

Варианта, на здравословни банички, който ви предлагам, също има своите предимства. Прекрасен, здравословни и лесен за приготвяне!

Насладете се!

Ето и малко информация откъде идва баницата 🙂

Историята на ястието има повече от един век. В Х – ХI век  баницата е била основна част от трапезата по време на  празник. Архиепископът Теофилакт от България, който е живял през XI век, описва в писма традиционната диета на българите от Пиринска Македони, където включва и баницата. Освен това в литературата на споменатия период баниците не само символизират селската идилия в първоначалния смисъл, но и са структурен елемент на националния световен ред и космогония. В който ред небето има форма за хляб, а земята е плоска торта от валцовано тесто. Когато Бог реши да покрие Земята с небето, тя беше по-голяма и не влезе под капака. Тогава Творецът я раздроби и земята се покри с гънки, като баница. Това действие символизира формирането на планини и равнини сред древните българи.

Текста е взет от тук.

Още варианти за вкусни банички, тутманици може да откриете на сайта ни:

Тутманик за начинаещи

Вкусна баница със сирене и яйца

Млечна баница

papkane

Facebook Comments Box


1 thought on “Малки банички с тиквичка и сирене”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *