Вкусен тутманик със сирене за начинаещи

120 мин.

лесно

15 +

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (4 гласа, средно: 5,00 от 5)
Loading...

Необходими продукти

700-800 гр. брашно
20 гр. суха мая
200 мл. кисело мляко
100 мл. прясно мляко, затоплено
50 гр. краве масло, за намазване отгоре
100 гр. краве масло или олио, разтопено, за тестото и за намазване на кората
300 гр. сирене, натрошено почти на крем с вилица
3 бр. яйца, разбити с бъркалка
1 ч. л. захар
1 с.л. сол
1 бр. жълтък за намазване

Хранителен състав:

Бяло брашно: витамин В3, В4, В9 и минералите желязо, калий, калций, магнезий, натрий, селен, фосфор и 20 от незаменимите аминокиселини.

Яйце: витамините В4, В5, В12 и Е. Миниралите желязо, калий, калций, магнезий, фосфор, цинк.

Кисело мляко 3,6% масленост: витамините А, В4, D и минералите калий, калций, магнезий, флуорид, натрий, селен, фосфор и цинк.

Стъпки на приготвяне

1. В дълбока купа разтваряме маята и прясното мляко. Добавяме захарта и разбъркваме. Когато маята се разтвори, добавяме яйцата, останалата част от мляко, киселото мляко, малко масло или зехтин.

2. Започваме да добавяме към сместа по малко брашно и бъркаме в купата всички съставки. Омесваме средно твърдо тесто, което оставяме покрито с кърпа да втаса за 30 мин.

3. Изсипваме втасалото тесто на плота и с ръце го мачкаме и разтягаме до получаването на дебел правоъгълник. След това с точилка започваме да го разтегляме, но без да завиваме тестото около точилката.

4. По този начин с многократно избутване на точилката от средата на тестото към всичките му страни го разтягаме на голяма и тънка кора. Дори и да се скъса кората някъде, не се притеснявайте. Мажем кората с масло,и поръсваме със сиренето.

5. Навиваме кората на руло, дебелината на което трябва да е еднаква по цялата му дължина. С нож правим разрез от двете страни на рулото по цялата му дължина.

6. Навиваме рулото в кръг на охлюв. Голям охлюв :).

7. Слагаме тестото в намазана с масло тава и с;лед това набрашнена. Покриваме тавата с кърпа или капак и го оставяме настрани да втаса за 20-30 мин. Преди да пъхнем тутманика във фурната го намазваме с разбит жълтък и малко масло или олио. Печем в предварително загряна на 200 градуса фурна за 15 мин. Намаляваме на 180 мин. и печем за 40 мин. Когато се опече отгоре покриваме тутманика с фолио, за да не прегори.

Вкусен тутманик със сирене за начинаещи

Вкусен тутманик със сирене за начинаещи

ВКУСЕН ТУТМАНИК СЪС СИРЕНЕ ЗА НАЧИНАЕЩИ

Вие начинаещ ли сте в правенето на тутманик? Всъщност тази рецепта няма да ви затрудни, а резултатът гарантиран. Всички обичаме тутманик или баничка, защо да се лишаваме от тази вкусотия приготвена лесно у дома. Ако обаче не е имало кой да ви научи, направата му вкъщи може да се окаже трудна задача. Ето един вариант на вкусен тутманик за начинаещи. И да, ще ви се наложи да ползвате точилката, но няма да навивате тестото около него. Ще бъде като детска игра с пластелин – слагаш точилката и разтягаш тестото от център към края.

 

ОЩЕ ВКУСНИ ВЪЗМОЖНОСТИ:

Баница с лапад, без яйца

Баница с готови кори

Лесен тутманик

 

Facebook Comments Box


1 thought on “Вкусен тутманик със сирене за начинаещи”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *