Мъфини с тиква и кайсиеви ядки

45 мин.

лесно

18+

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (4 гласа, средно: 5,00 от 5)
Loading...

Необходими продукти

2 яйца
1/2 ч.ч. кафява захар
40 г. масло
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
1 1/2 ч.ч. брашно
2 с.л. брашно от рожков
2 парчета печена тиква (около 250 г)
1 шепа кайсиеви ядки

Хранителен състав:

тиква: витамини В1, В3, В5, В6, С, бета-каротин, фолиева киселина, мед, магнезий, калий, целулоза, Омега 3 , мастни киселини

Стъпки на приготвяне

1. Разбиваме яйцата със захарта. Прибавяме разтопеното масло. След това прибавяме и киселото млкяо с погасената в него сода. разбиваме до гладка смес.

2. В купа смесваме пресятото брашно с брашното от рожков. Прибавяме ги постепенно към течната смес.

3. Нарязваме печената тиква на малки кубчета и я прибавяме към тестото.

4. Смиламе ядките в блендер, като е препоръчително да ги накиснем за няколко часа във вода преди това. Прибавяме и тях към тестото и рабъркваме с лъжица.

5. Разпределяме сместа във форма за мъфини, като преди това сме поставили хартиени капсули в гнездата на формата. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25 мин.

Мъфини с тиква и кайсиеви ядки

Мъфини с тиква и кайсиеви ядки

МЪФИНИ С ТИКВА И КАЙСИЕВИ ЯДКИ

 

Има два вида мъфини – английски и американски. Тъй като английските мъфини не са разпространени извън Обединеното Кралство, когато се споменава мъфин се има предвид далеч по-популярната американска разновидност. Английските мъфини са плоски и кръгли, дебели 2 – 3 см и се пекат на тиган или под грил. Основни съставки на тестото обикновено са мая, мляко, брашно, захар и сол. За разлика от английските, американските мъфини се приготвят със сода или бакпулвер и се пекат в специални формички, в средата на фурната на температури между 175 и 200 °С за около 25 – 30 минути. Броят на формичките в тавата може да варира, както и техните размери.

Не е задължително мъфините да са сладки. Те се разделят на два вида, според вкуса си – сладки и хлебни. Когато майторите пекари приготвят сладки мъфини в тестото се слага повече масло и захар, а за хлебни, по-малко от тези продукти. Обикновено тестото на мъфините съдържа брашно, захар, бакпулвер или сода, яйца, мазнина и мляко. Могат да се използват и разнообразни добавки, като например плодове, ядки, шоколад, стафиди и други, които придават допълнителен аромат и вкус, а глазирането на мъфина го превръща от обикновено малко кексче в нещо далеч по-специално.

ПАПУ ПРЕДЛАГА ОЩЕ 3 СТРАХОТНИ РЕЦЕПТИ С ТИКВА:

Сурова торта с тиква и ябълки

Мъфини с тиква и черен шоколад

Пюре от тиква и ябълка

 

здравословен за за детски рецепти

Facebook Comments Box


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *