Хляб с квас в гювеч

средно трудно

12+

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (5 гласа, средно: 5,00 от 5)
Loading...

Необходими продукти

около 1/2 кг типово брашно
200 гр. квас (приготвянето му е описано в рецептата)
2 ч.л. захар
1 1/2 ч.л. сол
1 1/2 ч.ч. топла вода

Хранителен състав:

типово брашно - полезни фибри, витамини от група В и минерални соли

квас -минерали - калций, желязо и магнезий и витамин C, витамин B6. Преработва сложните въглехидрати на зърното и ги прави по-лесно усвоими. Регулира естествената микрофлора на стомаха, което е благоприятно за процесите на метаболизма.

Стъпки на приготвяне

1. Първата стъпка е приготвянето на квас. Това отнема от 5 до 7 дни. Първия ден слагаме 2 с.л. брашно с връх в стъклен буркан и малко вода. Желателно е водата да е изворна или минерална, не от чешмата. Прибавяме 1ч.л. захар, за да ускорим процеса на втасване. Разбъркваме с дървена или силиконова бъркалка (лъжица). Трябва да сложим толкова вода, че да се получи гъста смес (по-гъста от кексово тесто). Покриваме буркана с лека памучна кърпа или тензух. Оставяме на топло. След 12 часа само разбъркваме сместа. След още 12 часа отново прибавяме 2 с.л. брашно и малко вода и разбъркваме. Така повтаряме до 6тия ден. На 7мия ден бурканът би трябвало да е почти пълен и квасът да е на балончета, с лека кисела миризма. За направата на един хляб ще ни е достатъчен около 200 г. квас. останалата част може да съхраним в хладилник, където заради ниската температура ще "заспи". За да активираме отново бактериите ще са необходими 1-2 дни.

2. Прехвърляме готовия квас в голяма купа. Прибавяме 3 ч.ч. брашно, 1 ч.л. захар и 1 1/2 ч.л. сол и 1 1/2 ч.ч топла вода. Разбъркваме отново до получаване на лепкава топка. Покриваме с полиетиленово фолио и оставяме да втаса на топло за 8-12 часа.

3. Втасалото тесто увеличава почти двойно обема си. Изваждаме го от купата и го поставяме върху набрашнен плот, като го поомесваме за кратко с брашнени ръце. Покриваме го с фолио и го оставяме на плота да си почине за 15 мин.

4. Намазваме с мазнина стените и дъното на гювеча и поръсваме с брашно. Поставяме го в студена фурна и я загряваме на 240 градуса. След 5-10 мин. изваждаме внимателно горещия съд и поставяме тестото в него. Печем 30 мин. под капак и после още 15 мин. без капак, за да се получи златиста коричка. Изваждаме гювеча и оставяме да изстине. Остава само да разчупим хляба и да се насладим на творението си.

Хляб с квас в гювеч

Хляб с квас в гювеч

Хляб

Бял хляб (непълнозърнест пшеничен) = преди 1 год.
Черен хляб (непълнозърнест ръжен, непълнозърнест смес от различни зърна) = преди 1 год.
Черен хляб (пълнозърнест от всякакви зърна) = след 1 год.

След 1 год. е добре да се редуват пълнозърнест с рафиниран хляб. Пълнозърнестият хляб е отличен източник на фибри и някои групи витамини, но е беден на минерали, включително желязо. Пълнозърнести храни може преди 1 год., но пълнозърнестият хляб и подобни тестени изделия са отделна категория. Те се препоръчват не по-рано от 12 месеца, дори след 15-18 м. След 1 год. са достатъчни 30-60 г хляб дневно. На тази възраст хлябът вече успешно допълва хранителния режим.

 

Скорбялата в препечения хляб е по-лесносмилаема.
Мекият хляб също е опасен за задавяне, защото лесно се размеква и залепва върху небцето – затова се дават корички от хляб или сухари за гризане или чесане на венците.

Препечен хляб се дава през първите месеци от захранването. Може да се дава хляб без да е препечен и преди 1 година, зависи от детето – в попара, за дъвкане и т.н. Нормален хляб се предлага след 1 год. като допълнение към основното зеленчуково хранене.

На сайта може да намерите и други рецепти за хляб: „Хляб от спелта с квас от кефир“ „Домашен типов хляб без месене“ и „Домашен хляб“.

Facebook Comments Box


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *