Хляб от спелта с квас от кефир

72 ч.

лесно

8 +

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (9 гласа, средно: 3,89 от 5)
Loading...

Необходими продукти

за кваса от кефир:

1 ч.ч. + 2 с.л. пълнозърнесто брашно от спелта
1 ч.ч. + 2 с.л. кефир
1 с.л. мед/захар

за хляба:

5 ч.ч. брашно
1 1/3 ч.ч. вода
3 с.л. зехтин
1 с.л. сол (за деца след 1 годинка)

Хранителен състав:

Спелта: витамините В3, и К и минералите желязо, калий, калций, магнезий, манган, натрий, селен, фосфор и цинк.

Кефир: 10-20 вида микроорганизми и бактерии; аминокиселината триптофан; въглероден двуокис, етанол; млечен протеин, полизахариди; биотин, който спомага усвояването на В-витамините; провитамини: витамин А, В1, В2, В6, витамин D, витамин К2, В12, фолиева киселина; минерали: калций, желязо, йод; вода.

Стъпки на приготвяне

1. В дълбока купа смесваме 200 гр. кефир и 200 гр. брашно. Бъркаме до еднородна смес. Гъстотата на полученото тесто зависи от гъстотата на кефира. Аз използвам купешки био кефир, който е гъст и затова ми се получава гъсто тесто. Ако използвате домашен кефир, който е с гъстотата на айран, сместа ще е по-рядка. И в двата варианта ферментацията си действа. Покриваме тестото с фолио.

2. 24 ч. по-късно тестото ще е увеличило двойно размера си. Към него прибавяме по 2 с.л. от кефира и брашното и 1 с.л. мед/захар. Разбъркваме добре. Покриваме сместа с кухненско фолио и оставяме тестото за още 24 ч.

3. В дълбок съд или тава изсипваме брашното и правим "кладенче". Добавяме кефирната мая, мазнината, солта и водата (които смесваме предварително) и започваме да месим тесто. Средно за 10-15 мин. смесваме мокрите и сухите съставки и получаваме меко и еластично тесто. Ако имате нужда от още малко брашно за омесване, използвайте. Готовото тесто оставяме във съда да "почине" за 2-3 ч. Ако имате търпение може да го оставите и за 6-7 ч. Изсипваме го в форма за хляб (намазнена и набрашнена) и печем в предварително загряна фурна на 180 градуса за час или до покафеняване. Може да пробваме готовността на печивото с клечка за зъби.

Хляб от спелта с квас от кефир

Хляб от спелта с квас от кефир

Хляб от спелта с квас от кефир.

Рецептата открих тук. Освен, че е здравословна е  и подходяща за всички онези, които искат да хапват хляб с квас, но не могат да чакат 6-7 дена за направата му.

Ето повече информация за технологията на приготвяне на квас – „левито мадре“.

Бактериите и дрождите обикновено се срещат във въздуха и на  всяка повърхност.  В присъствието на смес от вода и  брашно, тези микроорганизми ще започнат да се  размножават по един постоянен начин, благоприятстван от условията на  околната среда. „Разрушаването“ на нишесте в захари се извършва от ензими, които естествено присъстват в брашното или се добавят. често под формата на малц. Дрождите  се хранят със захар. Получават енергия и  произвеждат етанол и СО2. След това те ще започнат  ферментация. Като превръщат захарите в нишестета изпускащи ензими, които могат да разграждат нишестето, за да  ги хранят.

В дрождите, в допълнение към захаромицети, има също лактобацили, бактерии, отговорни за трансформацията на захарта в млечна киселина (и / или оцетна киселина) и следователно, подкиселяване на сместа. Ето защо, при естественото достигане до алкохолната ферментация, управлявана от сакаромицети, става кисела ферментация, която придава на хляба особен вкус и аромат.

Микрофлората на майчината мая никога не е еднаква, но се различава в зависимост от условията на преработка и използваните суровини. Следователно можем да кажем, че микрофлората, която ще се получи със сместа от брашно и вода, ще зависи от:

– микроорганизми, присъстващи в зърнените култури.

Други рецепти за домашен хляб:

Типов х;ляб без месене

Хляб без месене

Хляб в гювеч

 

 

papkane

Facebook Comments Box


3 thoughts on “Хляб от спелта с квас от кефир”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *