Хляб грахам с домашен квас (без месене)

7 ч.

средно трудно

10 +

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (6 гласа, средно: 5,00 от 5)
Loading...

Необходими продукти

200 гр. квас
400 мл. хладка вода
1 ч.л. хималайска сол
400-500 гр. грахам брашно, може и типово

Хранителен състав:

Грахам: приготвено е от смилането на цяло зърно пшеница, без предварително отделяне на неговата обвивка (триците).

Квас -минерали калций, желязо и магнезий и витамин C, витамин B6. Преработва сложните въглехидрати на зърното и ги прави по-лесно усвоими. Регулира естествената микрофлора на стомаха, което е благоприятно за процесите на метаболизма.

Стъпки на приготвяне

1. Приготвянето на домашен квас не е трудно. Иска се само търпение, защото получаването му отнема между 5-7 дни.

В стъклен съд слагаме 2 с.л. брашно (типово или грахам) и доливаме много малко вода (изворна или минерална). Разбъркваме сместа, която трябва да бъде по-гъста от тесто за кекс или палачинки. Покриваме съда с тензух или марля. На следващия ден повтаряте процедурата. След 3-4 ден ще има мирис на кисела боза. (ако миризмата е много силна, това означава, че сместа е превтасала и трябва да я изхвърлим и да започнем отначало.) Към 5-и ден ще видим мехурчета, цялата смес ще е подпухнала. Сместа използваме ден по-късно. Съхраняваме кваса в хладилник, където заради ниската температура ще "заспи". За да активираме отново бактериите ще са необходими 1-2 дена.

2. В голяма купа изсипваме готовия квас. Към него прибавяме солта и водата. Добавяме по малко от брашното и разбъркваме енергично.

3. Прибавяме брашно до момента, когато започне да се оформя топка, но все още е много лепкаво. Похлупваме съда с кърпа или капак и оставяме тестото за 6 ч., може и повече, да втаса.

4. Втасалото тесто изсипваме във форма за печене и печем в предварително загряна фурна на 200 гр. за 30 мин. след което намаляваме температурата на 170 гр. и печем още 30 мин. Проверяваме дали е готов хляба с клечка за зъби.

В случай, че коричката се зачерви много, покриваме хляба с алуминиево фолио!

5. СЪВЕТИ:

Преди поставянето на тестото в тавата за печене има два варианта на предпазване от залепване му по тавата.

1. застиламе с хартия за печене.

2. намазваме формата за хляб с мазнина и след това я поръсваме с брашно, като излишното изтупваме от тавата.

Изчакваме готовия хляб да се охлади преди да го разрежем за да не се смачка/степа меката част на хляба.

Хляб грахам с домашен квас (без месене)

Хляб грахам с домашен квас (без месене)

Хляб грахам с домашен квас

Хляб грахам с домашен квас е хляб, който правя на малката ми дъщеря и въпреки, че е доста капризна, много го обича. Понякога й чупя от коричката, с която замествам солетите. Вкусен и здравословен, заслужава си търпението!

Ето малко повече информация за брашното грахам:

За Грахам и останалите брашна

Когато се смели зърното и не се пресява по никакъв начин, се получава пълнозърнесто брашно тип 1850 (при пшеницата), наречено още „Грахам“.

Ето накратко и останалите типове брашна

Пълнозърнести:

Тип 2000 е пълнозърнесто брашно от лимец
Тип 1850 е пълнозърнесто при пшеницата (Грахам)
Тип 1750 пълнозърнесто при ръжта.
Те са природен продукт, получен при смилане на цялото зърно, без отделяне на нито една фракция от него. Зърното се състои от обвивкa и вътрешна част. Обвивките съдържат голямо количество минерали, желязо, мед, цинк, селен, магнезий, витамини от B-група и високо съдържание на баластни вещества (растителни влакнини). Смилайки цялото зърно до получаване на пълнозърнесто брашно, получаваме продукт, в който се запазват всички вещества, участващи в състава на пшеницата, царевицата или ръжта.

Тип 1150 е типово пшенично брашно
Тип 700 е пшенично брашно
Тип 500 е бяло пшенично брашно

Цифрата, поставена към типа на брашното, изразява пепелното му съдържание в проценти. Например брашно тип 1150 има 1,15% пепелно съдържание. Брашната с високо пепелно съдържание имат висок процент от обвивките на зърното, по-тъмен цвят, повече витамини, минерали и ензими. Брашната с по-високо пепелно съдържание имат по-голямо количество белтъчини, но техните хлебопекарни свойства са по-ниски.
Основните видове хляб – „Стара Загора“, „Добруджа“ и „Софийски“ в нашата страна се произвеждат от три основни типа брашно: тип 500, 700 и 1150. Произвеждат се и други типове пшенично брашно – 650 и 800, които съдържат голямо количество белтъчни вещества.

Ръжено брашно тип 1000 и тип 1750

То се различава по химичен състав и по хлебопекарни свойства от пшеничното брашно. Хлябът, приготвен от ръжено брашно има тъмен цвят, малък обем, слабо развита шупливост, лепкава и влажна средина. Белтъчните вещества на ръженото брашно съдържат основни фракции – глиадинова и глутенинова, почти в равни съотношения.
По аминокиселинен състав белтъчините на ръженото обрашно са близки до белтъчините на пшеничното, но се различават с по-високото си съдържание на незаменимите аминокиселини (лизин и треонин). Ръженото брашно съдържа повече собствени захари и лесноразтворими полизахариди и тризахариди.

Царевично брашно

То съдържа голямо количество въглехидрати, от които най-голям процент заема нишестето – до 85%. Бедно е на белтъчини и аминокиселини и относително по-богато на мазнини. По-високото съдържание на мазнини го прави нетрайно за съхраняване. От царевичното брашно се получава хляб с груба плътна нееластична и бързостарееща средина, с малък обем и напукана кора. Поради тези особености на хлебопекарните свойства, царевичното брашно не се употребява самостоятелно в хлебопекарството, а като добавка до 15% към пшеничното брашно.

Ето и още вкусни рецепти: 

papkane

Facebook Comments Box


1 thought on “Хляб грахам с домашен квас (без месене)”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *