Супа от тиквички, ориз и пилешко

20 мин.

лесно

8 +

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (4 гласа, средно: 5,00 от 5)
Loading...

Необходими продукти

1/4 от малка глава лук, наситнен
1/4 от морков, рендосан
1/2 от тиквичка, имита и нарязана на кубчета
20 гр. пилешко филе, нарязано на малки парчета
30 гр. ориз
2 с.л. зехтин
1ч.л. копър, наситнен

Хранителен състав:

Пилешко месо: витамин А, В2, В4, калий, калций, магнезий, желязо

Ориз: източник на въглехидрати и влакнини, витамин В6, фолиева киселина, селен, магнезий

Стъпки на приготвяне

1. В дълбок съд с малко вода задушаваме моркова и лука за 5 мин. Добавяме месото, ориза и доливаме вода, така че да покрие продуктите. Готвим на средно слаб огън за 10-12 мин.

2. Добавяме тиквичката и доливаме вода, която да покрие продуктите и варим за още 7 мин.

3. Махаме тенджерата от котлона, добавяме копъра и пасираме продължително до пълна гладкост. Гъстотата на супата може да коригирате с добавяме, отливане предварително на вода преди пюрирането.

Супа от тиквички, ориз и пилешко

Супа от тиквички, ориз и пилешко

Супа от тиквички, ориз и пилешко.

Въвеждане на месо.

По възможност използвайте био или домашно проверено месо. Започнете с „белите“ меса – пилешко, заешко, пуешко. Не въвеждайте повече от един вид месо на седмица. Отнасяйте се към месото като към храна, която изисква специално хигиенично отношение – трябва да бъде правилно и безопасно съхранявана, добре сготвено преди предлагането й.  Не предлагайте месо, което не е било правилно съхранявано, сготвено или е потенциално опасно. Най-честите гастро – инфекции и направяне при малките деца, са именно от млечни и месни продукти. Въведете готово пилешко-зеленчуково пюре към 8 м. С месото се задоволяват повишените потребности на бебето на тази възраст от белтъци, минерали и желязо. Това предотвратя­ва риска от желязодефицитна анемия, от нарушения в хра­носмилането и поява на хранителна алергия. Давайте пюрето с месо по 2-3 пъти седмично за обяд, като го редувате със зеленчуково пюре. 

За рибата.

Тя е много ценен продукт – богата е на пълноценни белтъци, равностойни на тези на месото. Не съдържа съединителна тъкан и е лесно смилаема. Мазнините й са наситени и лесно смилаеми, а някои участват в строежа т клетъчните мембрани и имат защитно действие по отношение на хипертонията и ранното стареене. Богата е на калций и фосфор, необходими за костния растеж, както и на йод, витамини А и D.

Захранване с черен дроб 12 +

Хранителната стойност на черния дроб е висока. В него се складират витамин А, желязо, мед, цинк и други микроелементи. Той е богат и на витамини от група В, вкл. В12.

Алергии.

При фамилно обременени деца с хранителна алергия трябва да се избягват агнешкото, ярешкото месо и рибата, а при непоносимост към белтъка на кравето мляко – телешките и говеждите меса. Те могат да бъдат заменени от пюрета с пилешко, пуешко или заешко месо.

Недохранване.

Продължителният недостиг на белтъци и енергия води до хипотрофия, със забавяне до спиране на растежа, намаляване или изчезване на подкожната тлъстина. Същевременно с това намалява активността на храносмилателните ензими, което затруднява сми­лането и усвояването на храната. Намалява и устойчи­востта на организма към инфекции.

Сериозен здравен проблем, особено в кърмаческа възраст, е желязонедоимъчната анемия, особено при хранене с краве мляко, което е бедно на желязо.

През зимно-пролетния сезон, когато консумацията на пресни зеленчуци и плодове намалява, зачестява недостигът главно на витамини С и А (хиповитаминоза).

 

Facebook Comments Box


1 thought on “Супа от тиквички, ориз и пилешко”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *