Яхния с телешки кюфтенца

60 мин.

лесно

10+

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (5 гласа, средно: 3,80 от 5)
Loading...

Необходими продукти

300 г. телешка кайма
2 с.л. ориз
1 глава лук
1 морков
1 резен целина глава
1/2 ч.ч грах от буркан или консерва
1 голям картоф
1/2 буркан белени консервирани домати
1 с.л доматено пюре
2 с.л. зехтин или олио
1 ч.л. захар
подправки: сол, червен пипер, черен пипер, кимион, чубрица (за бебета редуцираме подправките)
1 шепа нарязан на ситно пресен магданоз

Хранителен състав:

телешко месо: витамин В2 и В4, фолиева киселина, фосфор, калий, магнезий, калций

Стъпки на приготвяне

1. Подготвяме каймата като я омесваме със сол, чрен пипер, кимион, нарязан магданоз и оризовите зърна. Оформяме малки кюфтенца с ръце и ги пускаме във вряща вода. Варим ги 20 тина минути.

2. Нарязваме всички зеленчуци на кубчета, а лука на ситно.

3. Задушаваме лука в мазнината с малко вода докато омекне. След 2-3 мин. прибавяме доматите и доматеното пюре и рабъркваме. Поръсваме със захарта, за да неутрализира киселия вкус на доматите.

4. Прибавяме нарязаните зеленчуци и граха и заливаме с около 1 ч.ч. вода (трябва течността да ги покрие). Готвим на слаб огън. Поръсваме със сол и червен пипер.

5. Когато всички зеленчуци са омекнали прибавяме сварените телешки кюфтенца и разбъркваме. Оставяме на слаб огън още 10 мин.

6. За най-малките може да намачкаме всичко с вилица.

Яхния с телешки кюфтенца

Яхния с телешки кюфтенца

ЯХНИЯ С ТЕЛЕШКИ КЮФТЕНЦА

Яхнния с телешки кюфтенца е вкусно и балансирано ястие, което след като опитате, ще стане част от здравословното меню на всяко хлапе. 🙂

Когато готвя за семейството си обичам лесни рецепти и същевременно ястия изпълнени с много вкус. За мен е важно да възпитам вкусът им към здравословна храна, пълна с витамини, протеини и фибри.

ВСИЧКО, ОТ КОЕТО СЕ НУЖДАЕТЕ ЗА НАЙ-ДОБРАТА ЯХНИЯ

  •  Всички зеленчуци : Всяко телешко заслужава своите зеленчуци,  трябват ви асортимент от лук, моркови и целина. 
  • Доматени неща : доматеното пюре, печените на огън домати, нарязани на кубчета, и нарязаните на кубчета. Печени вкусове, като същевременно добавят текстура към бульона.

    ЗАМЕНЕТЕ ИЛИ ПРОМЕНИТЕ НА СЪСТАВКИТЕ

    Чувствайте се свободни да настроите тази яхния (и рецептите като цяло) по ваш вкус. Ако не сте почитател на няколко съставки или търсите други начини да му придадете повече вкус, опитайте тези заместители!

    • Сменете зеленчуците. Зеленчуците картофи, моркови и лук са основни за прихотвяне на яхния. Но можете да добавите любими ваши зеленчуци.
    • Искате ли да е по-течно? Добавете още една чаша зеленчуков бульон (или вода), за да стане по-рядък и бульона.
    • Искате ли да е по-гъст или по-гладък? Използвайте блендер, за да пасирайте малка част порцията и разбъркайте.

СЪВЕТИ ЗА СЪХРАНЕНИЕ

Позволете ми отново да подчертая колко невероятно е това ястие. Отнема само 45 минути, а ако не го изядете всичко за обяд или вечеря, съхранете го за бъдещи някой от следващите дни!

  • За съхранение:  Оставете яхнията да се охлади до стайна температура, преди да го поставите в херметически затворен контейнер. Може да се съхранява до 3 дни в хладилник. 
  • За замразяване:  Съхранявайте в контейнер, подходящ за фризер, до 3 месеца. 
  • Претоплете отново:  Размразете го в хладилника за една нощ, след което го загрейте отново на котлона, докато се затопли.

ОЩЕ ВКУСНИ РЕЦЕПТИ ОТ САЙТА:

Яхния с бамя

Зелен фасул яхния

Морковена яхния с нахут и сушени чушки

Facebook Comments Box


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *