Ориз с домати и кашкавал

40 мин.

лесно

11 м.

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (6 гласа, средно: 4,33 от 5)
Loading...

Необходими продукти

1/2 ч. ориз
1 бр. средно голям домат, настърган на ренде
1/4 от глава лук, почистен и нарязан на ситно
20 гр. кашкавал, настърган
1 бр. дафинов лист
2 щипки мащерка
1 щипка чубрица
по желание хималайска сол

Хранителен състав:

Ориз: фибри, захари, мазнини, витамини В2, В4, фолиева киселина, минерали – калий, флуорид, фосфор, магнезий, калций, селен, желязо, аминокиселини

Стъпки на приготвяне

1. На умерен котлон задушаваме лукът в малко мазнина и вода, докато стане прозрачен. Към него добавяме ориза и при постоянно разбъркваме го готвим на сух тиган за 4-5 мин.

2. Добавяме чаша и половина вода, подправките и готвим под капак за около 10 мин. или докато изври половината от водата. Добавяме сока от домати и отново готвим под похлупак.

Махаме тенджерата с ястието от котлона преди да е извряла цялата течност, но при пълна готовност на ориза. Не е проблем, ако се наложи да добавим допълнително още малко вода.

3. Изчакваме ориза да се охлади преди да добавим кашкавала, за да не се разтопи и да стане на конци.

Ориз с домати и кашкавал

Ориз с домати и кашкавал

ОРИЗ С ДОМАТИ И КАШКАВАЛ

Ориз с домати и кашкавал е бърз, лесен и вкусен обяд. Това е проста комбинация от лук, доматен сос, кашкавал и подправки, която се превръща в пухкав и вкусен ориз. Ако детенцето е по-голяма може да го съчетайте със запечени морски дарове, пиле на скара или такос за най-доброто ястие, вдъхновено от ВАС самите.

КАК ДА СИ НАПРАВИМ ОРИЗ С ДОМАТИ И КАШКАВАЛ

Приготвянето на това ястие с ориз не може да бъде по-лесно. Всичко, което трябва да направите, е да

 сложите всички съставки в тиган, да ги задушите бързо и да го оставите да къкри. Ключът в тази рецепта е да се уверите, че оризът е хубав и препечен .

  1. Измийте старателно и отцедете ориза в ситно сито.
  2. Загрейте олиото в голяма тенджера на средно силен огън. Добавете лука и запържете за 1-2 минути или докато лукът стане прозрачен.
  3. Добавете ориза и запържете, докато стане леко препечен или златисто кафяв, за около 2 минути.
  4. Добавете подправката, солта (при деца 12+) и доматен сос.
  5. Оставете сместа да заври, покрийте, намалете котлона и оставете да къкри, докато оризът се свари докрай – около 15 минути.
  6. Гарнирайте с нарязан кориандър и сервирайте веднага. Когато поистине поръсете с настърган кашкавал.

КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ И ЗАТОПЛЯТЕ

Можете да съхранявате ястието ориз с домати и кашкавал в хладилник до 3 дни . Просто не забравяйте да го поставите в херметически затворен контейнер. За да го затоплите отново го разбъркайте бързо в тенджера на плота на котлона.

Ако планирате да замразите това ястие, съхранявайте ориза в безопасни за замразяване контейнери или торби за до 3 месеца . Размразите в хладилника за една нощ, или да го приготвите веднага в микровълновата. 

ОЩЕ ВКУСНИ РЕЦЕПТИ ЗА ДЕЦА:

Супа от тиквички, ориз и пилешко

Чушки на фурна с ориз и киноа

Ориз с шафран и сирене

Facebook Comments Box


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *