Яхния с бамя

60 мин.

лесно

12 +

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (2 гласа, средно: 5,00 от 5)
Loading...

Необходими продукти

1 кг. бамя, измита, с отрязани дръжки от двата края
2 бр. глави лук, обелени и нарязани на ситно
3 скилидки чесън, обелени и наситнени
400 гр. нарязани на кубчета домати или от консерва
2 бр. моркови, измити и нарязани на малки кубчета
1 връзка магданоз, измит
1 к.л. равна кимион
1 щипка суха чубрица

Хранителен състав:

Бамя: Витамините А. В3, В4, С и К1 и минералите калий, калции, магнезий, фосфор и натрий.

Стъпки на приготвяне

1. Режат се дръжката, малка част от главичка и малка част от опашката на бамята. Във вряла вода слагаме 1 ч.л. сол и 3 с.л. оцет. Потапяме бамята за 4 мин. и я отцеждаме от водата.

Важно: На снимката се вижда как НЕ трябва да бъдат отрязани двата края на бамята.

2. В отделен дълбок съд загряваме зехтин и малко вода и задушаваме лука докато стане прозрачен. Към него добавяме морковите, чесъна, нарязани на ситно (само) дръжките от магданоза и бамята. Доливаме вода, толкова че да покрие зеленчуците и готвим около 15 мин.

3. Добавяме доматите. При необходимост доливаме още малко вода, но следим за това да не е много над или под нивото на зеленчуците. Варим още 15 мин. или до готовност. Добавяме подправките, наситнените листа на магданоза и разбъркваме добре.

Яхния с бамя

Яхния с бамя

БАМЯ

– възраст 10-12 м.
– няма много подходящи начини за приготвянето й в по-ранна възраст
– не е в списъците със силни алергени
– средноцелулозен зеленчук
– категорично се избягва при чувствително стомахче
– опасност от задавяне, ако не е сготвена добре или се предлагат парченца
– съдържа високо ниво на оксалати (подобно на спанака)
– много добър източник на витамини А и В, също витамин С и калций
– предлага се добре задушена с други зеленчуци или в супа (може да се маринова за кратко с вода и оцет преди готвене)

Facebook Comments Box


1 thought on “Яхния с бамя”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *