Солени мъфини с коприва, яйца и сирене

50 мин.

лесно

12 +

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (4 гласа, средно: 5,00 от 5)
Loading...

Необходими продукти

200 гр. брашно
2 бр. яйца
1 пак. бакпулвер
100 гр. сирене
1 ч.ч. парена коприва
80 гр. разтопено масло
2 бр. печени чушки, нарязани на ситно
100 гр. кисело мляко

Хранителен състав:

Коприва: органични киселини, ферменти, хлорофил, каротин. Витамин А, В,С, К, Д, Е и миниралите желязо, калий, калций, манган, желязо, цинк, магнезий и мед и багрилни вещества.

Стъпки на приготвяне

1. В един литър вряща вода добавяме връзка листа от коприва и 1 ч.л. сода. Варим за 3 мин. и прецеждаме копривата. Изстудяваме я под струя вода. Изцеждаме и я нарязваме на ситно.

2. В дълбока купа смесваме всички съставки. Накрая добавяме копривата и разбъркваме всичко много добре. Изсипваме сместа във формички за мъфини предварително омазнени. Печем в предварително загряна фурна на 180 градуса за 20-25 мин. или до готовност.

Солени мъфини с коприва, яйца и сирене

Солени мъфини с коприва, яйца и сирене

СОЛЕНИ МЪФИНИ С КОПРИВА

Солени мъфини с коприва са кексчета с отлични вкусови качества. 

И въпреки че бодливото растение – коприва не e приятнo да докосва кожата ни, ползите от консумацията му са безспорни. Високи нива на минерали, включително калций, желязо, калий, магнезий, фосфор и манган, коприва също така е отличен източник на витамин С, В комплексни витамини и бета-каротин. Растението действа и като средство за отстраняване на слуз, а високите нива на желязо може да облекчи анемията. Изненадващо, коприва дори съдържат 10 процента протеин – и по този начин прави лесно абсорбируеми аминокиселините. Нищо чудно, че това разстение се използва в множество рецепти, с които се лекуват слабост, болести и алергии, не само у нас, а в много култури по света!

КОГА ДА ХАПВАМЕ КОПРИВА?

Копривата е най-вкусна и най-питателна в началото на пролетта, няколко седмици след като са първите стръкчета са изскочили от почвата. В някои климати се появява нова коприва и в края на есента, малко преди да дойде по-студено време. Младата коприва е по-нежна и съдържа по-силен вкус. Лесно се разпознава сред другите разстения по  височината и малко по-светлия оттенък зелено, спрямо по-старите растения. Носете ръкавици (гума или найлон за да предпазите ръката си), панталони и риза с дълъг ръкав, когато събирате коприва. Захващайте горните 15 см. от растението, като завъртате и чупите върховете или използвайте ножици. Пригответе копривата си за прясна употреба с ръкавици, или ги увиснете да изсъхнат за чай. Също така може да я добавяте към супи и ястия.

ЗАЩО КОПРИВАТА „БОЦКА“ ПРИ ДОПИР?

Копривата ни носи неприятно усещаме, боцкане и парене върху кожата. Това се дължи на факта, че космите (бодличките в края на листата) на растението са пълни с мравчена киселина, ацетилхолин, серотонин и хистамин. Готвенето, накисването или изсушаването на растението унищожава тези парещи вещества, което превръща копривата в чудесна съставка за супи, чайове, мъфини, лазаня, паста и дори сладки. 

Вижте и други солени и вкусни мъфини на нашата страница за здрависловни хранене papu.bg

 

Facebook Comments Box


4 thoughts on “Солени мъфини с коприва, яйца и сирене”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *