Яхния от коприва и картофи в гювеч

90 мин.

лесно

12 +

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (6 гласа, средно: 5,00 от 5)
Loading...

Необходими продукти

4-5 картофа, измити и нарязани на кубчета
2 бр. средно големи моркова, измити и нарязани на малки кубчета
1 бр. глава жълт лук, обелен и нарязан на ситно
1 резен от глава целина, обелена и нарязана на малки кубчета
1/2 от пащърнак, обелен и нарязан на малки кубчета
2 бр. домати, смлени на пюре
1 пакет листа на коприва, по-дебелите стебла не ги използваме
1 ч.л. зеленчуков бульон, рецептата може да видите на сайта
1/3 от връзка копър, измит и нарязан на ситно
4-5 л. зехтин

Хранителен състав:

Коприва: органични киселини, ферменти, хлорофил, каротин. Витамин А, В, С, К, Д, Е и миниралите желязо, калий, калций, манган, цинк, магнезий и мед и багрилни вещества.

Стъпки на приготвяне

1. Слагаме всички зеленчуци, бульона в гювеча. Добавяме литър вода. Разбъркваме добре и го слагаме в СТУДЕНА фурна. Печем на 200 градуса. След като минат 60 мин. намаляваме градусите на фурната на 170 градуса и добавяме доматения сок. Проверяваме готовността на зеленчуците с вилица.

2. Когато гювеча е готов добавяме листата от коприва, които сме нарязали на много ситно, както и копъра и зехтина. Разбъркваме добре яхнията и я оставяме с затворен капак в топлата фурна за 20 мин.

Може да поднесем ястието пасирано и/или с добавка кисело мляко или натрошено сирене!

Яхния от коприва и картофи в гювеч

Яхния от коприва и картофи в гювеч

Още една здравословна вкусотия, какво повече да кажа…

Facebook Comments Box


1 thought on “Яхния от коприва и картофи в гювеч”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *