Пълнени лодки от тиквички с ориз и кашкавал

50 мин.

лесно

10 +

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (5 гласа, средно: 5,00 от 5)
Loading...

Необходими продукти

3 бр. тиквички
1/2 ч.ч. ориз
1/2 от глава лук
1 бр. скилидки чесън, смляна на преса
1 бр. домат, измит и настърган на сос
50 гр. кашкавал, настърган
3 с.л. зехтин
20 гр. масло
магданоз, измит и наситнен

Хранителен състав:

Ориз: фибри, захари, мазнини, витамини В2, В4, фолиева киселина, минерали – калий, флуорид, фосфор, магнезий, калций, селен, желязо, аминокиселини

Тиквичка: витамините А, С, В1 и В2 и миниралите калий, натрий, калций, магнезий, фосфор и желязо.

Елда: витамин В2, В5, фолиева киселина, калий, калций, магнезий, фосфор, селен, мед, цинк

Стъпки на приготвяне

1. Режем тиквичките по дължина и с помощта на лъжица ги издълбаваме. В дълбок съд кипваме вода, поставяме вътре тиквичките и ги варим 5-7мин. Изваждаме ги.

2. В подходящ съд загряваме зехтин и малко вода. Към тях прибавяме лукът и го задушаваме за 4-5 мин. След това ориза, чесъна, доматите, сърцевината на тиквичката и чаша или чаша и половина вода. Готвим до готовност на ориза. Добавяме магданоза и разбъркваме. Оставяме ориза със затворен капак за 5 мин.

3. Мажем вътрешността на тиквичките с масло. Пълним ги с готовия ориз и най-отгоре прибавяме кашкавала. Печем ги на грил до покафеняването на кашкавала.

Пълнени лодки от тиквички с ориз и кашкавал

Пълнени лодки от тиквички с ориз и кашкавал

ПЪЛНЕНИ ЛОДКИ ОТ ТИКВИЧКИ С ОРИЗ И КАШКАВАЛ

Пълнени лодки от тиквички с ориз и кашкавал са вкусен обяд или вечеря, с която може да се засити цялото семейство. Сайта ни е насочен към публикуването на здравословни рецепти, подходящи за деца.  

Първи храни

Първи зеленчуци: картоф или морков или тиква; после тиквичка, пащърнак и т.н.
Първи плодове: ябълка (задължително термично обработена) или авокадо или круша; после банан и т.н.
Първа каша: оризова; после непълнозърнестите като елда, кафяв ориз и т.н.

Зеленчуци

– морков, пащърнак, тиквичка, чушка (5-7 м.)
– броколи, карфиол, царевица, праз, зелен фасул (6-8 м.)

След 9 м. могат да се дават зеленчуци 2 пъти дневно.

След зеленчуци на обед, за вечеря може:
– зеленчукова супа

– зеленчуково пюре
– зърна или каша със зеленчуци
– пресни зеленчуци със сирене или жълтък, според възрастта.

Млечни продукти: поне 500 мл

– мляко (прясно, кърма и/или АМ): 300-500 мл
– сирене: поне 30 г
– или извара: 30-80 г
– или кашкавал: 30 г
– или детски млечни продукти: 60 г
– кисело мляко/йогурт: 75-150 г
– 40 г сирене = 200 мл мляко = 150 г кисело мляко

 

ОЩЕ ВКУСНИ РЕЦЕПТИ С ТИКВИЧКИ:

Паста с домати, босилек и тиквички

Запеканка с тиквички и киноа

Ориз с тиквички и жълтък

Facebook Comments Box


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *