Вкусен ориз с кайма

30 мин.

лесно

8+

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (5 гласа, средно: 5,00 от 5)
Loading...

Необходими продукти

1 с. л. масло или зехтин
200 гр. телешка кайма
1/2 от жълт лук, нарязан на кубчета
1/2 от червена чушка, нарязана на кубчета
1 бр. скилидки чесън, смляна
1/2 ч. дългозърнест бял ориз
2 с.л. сушен риган
1 ч.л. червен пипер
1 ч. телешки бульон или вода
3 с.л. пресен кориандър, нарязан
3.с.л. пресен магданоз, нарязан
по желание и спрямо възрастта на детето:
1/2 от лимон
сол за деца над 12+

Хранителен състав:

телешко месо: витамин В2 и В4, фолиева киселина, фосфор, калий, магнезий, калций

ориз: източник на сложни въглехидрати и влакнини, витамин В6, фолиева киселина, селен, магнезий

Стъпки на приготвяне

1. В голям тиган загряваме олиото или маслото и малко вода на средно силен огън. Добавяме каймата в тигана и готвим, като я разчупваме с лъжица, докато вече не е розова, за около 5 до 6 минути. Подправяме със сол при деца над 12+.

2. Добавяме лука и червената чушка. Готвим докато започнат да омекват, за около 2 - 3 минути. Добавяме чесъна и готвим, като разбъркваме, докато пусне аромат, за около 30 секунди.

3. Добавяме ориза, червения пипер, и ригана. Готвим, като разбъркваме, докато подправките станат ароматни, за около 30 секунди.

4. Сипваме бульона или водата и оставяме сместа да заври. След като заври, намаляме котлона до слаб и готвим под капак, докато целия бульон се абсорбира, за около 15 минути.

5. Накрая добавяме кориандъра и магданоза. При желание може да се добави и лимон. За деца над 12+ може да се добави и малко сол.

Вкусен ориз с кайма

Вкусен ориз с кайма

Вкусен ориз с кайма

Ориз с кайма е бързо и лесно за приготвяне ястие. Подходящ за малки и големи лакомници. Тази цветна рецепта е страхотно допълнение към вашата домашната ви колекция от вкусни рецепти. 

Няколко допълнителни причини да харесате тази рецепта:

  • ще използвате един тиган: Всичко е направено в тиган на котлона, дори почистването е лесно!
  • Бързо и лесно: Лесно и бързо за приготвяне и готвене, това ястие ще бъде на масата след около 30 минути.
  • Направете още и за следващо хранене: Чудесен вариант за лесен обяд или вечеря през седмицата. Ориз с кайма може да се съхранява добре в хладилника и бързо да бъде затоплно за следващо хранене.

Съвети за приготвяне:

  • Използвайте дървена шпатула, за да разбиете телешкото мляно месо, докато готвите. Това ще помогне да покафее по-лесно и да съответно да се сготви по-бързо.
  • Не използвайте късозърнест ориз. Дългозърнестият ориз има по-твърда текстура, както и по-малко нишесте. Ако използвате ориз с къси зърна, той може да стане лепкав, вместо да се отделят зърната едно от друго. Освен това, когато истине ястието  ще стане на бучки.
  • Оставете готовия ориз да се запари, преди да го разбъркате. Оризът ще абсорбира всяка допълнителна течност в тенджерата и това помага да се отделят зърната. Винаги препоръчвам след като свалите ястието от котлона да го оставите да „почине“ за 5-10 минути.
  • Бульон или вода. Често използвам вода вместо бульон, защото от зеленчуците и месото в ястието вече има много вкус и аромати.

Често задавани въпроси:

  • Какъв вид ориз е най-добре да използвате?

    Всеки бял дългозърнест ориз. За нашето семейство използвам ориз басмати, защото е  изключително пухкав  и не се образуват бучки. Жасминовия ориз също също би била добра алтернатива за тази рецепта. Ако използвате дългозърнест кафяв ориз, ще се наложи да увеличите времето за готвене. Най-добре вижте, какво време е посочено на опаковката.

  • Подходящ за консумация...

    След като се охлади до стайна температура ястието може да се съхранява в хладилник до 2 дни в  затворен съд. 

    По принцип, няма нищо по-вкусно от хапването на прясно приготвена храно, но понякога различни житейски ситуациии ме принуждават да приготвям по-рано храната или да приготям количество да две хапвания. 

ЗА ОЩЕ ВКУСНИ РЕЦЕПТИ:

Пилешка супа с броколи и зеленчуци

Паста с пилешко и спанак

Шакшука – яйца с домати (арабско ястие)

здравословен за за детски рецепти

Facebook Comments Box


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *