Зелен боб с картофи

60 мин.

лесно

8 +

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (5 гласа, средно: 5,00 от 5)
Loading...

Необходими продукти

1 пакет замразен тънък зелен боб/ 500 гр.
2 бр. картофи, измити обелени и нарязани на кубчета
1 гл. червен лук, обелен, измит и нарязан на ситно
2 бр. домати, измити и нарязани на малки кубчета
2 скилитки чесън, пресовани
4 с.л. зехтин /гхи
1/4 връзка копър, измит и нарязан на ситно
1/2 ч.л. смлян кимион

Хранителен състав:

Зелен фасул: витамини А, В1, В2, С, Е, К и минерали калий, калций и желязо. Ферменти, белтъчни съединения, скорбяла и целулоза.

Стъпки на приготвяне

1. В дълбок съд се загрява зехтина и малко вода. Задушаваме лука за 5 мин. след което добавяме картофите. Задушаваме зеленчуците за още 5 мин.

2. Добавяме зеления боб и червения пипер. При постоянно разбъркване задушаваме зеления боб за около пет минути. Доливаме вода, като следим да не е много над или под нивото на зеленчуците и оставяме тенджерата на котлона да ври на слаб огън. След около 15 мин. добавяме доматите и варим до готовност.

3. След като махнем тенджерата от котлона добавяме подправките (чесана, кимиона и копъра) и разбъркваме добре.

Зелен боб с картофи

Зелен боб с картофи

Аргументи „за“ и „против“ ранно захранване със зелен фасул:

  • 6 м. (почти винаги се препоръчва сред първите зеленчуци)
  • 7-8 м. или по-късно, по преценка (не е съвсем лек зеленчук)
  • слаб алерген (основно предимство при захранването)
  • мека консистенция и неутрален вкус (подходящи за захранване)
  • доста фибри и регулиращ ефект (би могъл да натовари стомахчето)
  • важни витамини и минерали (особено  калций), някои незаменими аминокиселини
  • подходящи са крехките сортове зелен и жълт фасул

papkane

Facebook Comments Box


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *