Зелен фасул яхния

30 мин.

лесна

8 +

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (7 гласа, средно: 4,86 от 5)
Loading...

Необходими продукти

1 с. л. зехтин
1/2 лук
2 бр. средно големи моркови
150 гр. сладък картоф
150 гр. домати консерва
400 гр. бланширан зелен фасул
1/2 пащърнак
1 резен от главата на целина
подправки: сол, кимион, чубрица, мащерка

Хранителен състав:

Зелен фасул: витамини А, В1, В2, С, Е, К и минерали калий, калций и желязо. Ферменти, белтъчни съединения, скорбяла и целулоза.

Стъпки на приготвяне

1. Към края на лято изобилства от зелен фасул на пазара. Затова купувам смело няколко килограма. Почиствам краищата, измивам и нарязвам на две всяка шушулка. После варя в подсолена вода до 10 мин. след завирането й. Оцеждам водата, оставям зеленият фасул да изстине и замразявам. Така се подсигурявам за цялата зима.

2. Задушавам лукът на умерен огън. Към него прибавям, морковите и целината и периодично разбъркам в продължение на 4-5 мин. Прибавям доматеният сос, подправките и най-накрая полу-свареният зелен фасул, заедно със среден по големина сладък картоф. Доливам вода, колкото да покрие зеленият фасул и намалявам котлона, за да не извира водата бързо. Варя около 15 мин. или до пълна готовност.

3. Една чиния за мама.

4. Една купичка за бебе Андреа

5. Сладкият картоф прави ястието по-гъсто и хомогенно и не е необходимо да добавяме захар за доматения сок. Съдържа в пъти по-малко нишесте и е по-лено смилаем, особено за бебетата. Аз използвам замразен сладък картоф, който си приготвям на пара, пасирам и след като се охлади замразявам във формички. Така спестявам време при приготвянето на обяда на детето.

Зелен фасул яхния

Зелен фасул яхния

Обичам зелен фасул, както му казваме в гр. Пловдив. Но, не беше така когато бях малка. тази рецепта не е от онези, които ще ви напомнят на училищният стол, в който се хранихме през социализма. Тази рецепта е специална. Носи в себе си аромата на есента.

Facebook Comments Box


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *