Грипа, всичко, което трябва да знаем, споделено от специалистите


Как да се предпазим от грипа?

предпазване на децата от грип

  • За да се предпазим от грипа, първото и най-основно правило е – мийте си ръцете преди всяко ядене и се старайте да не докосвате с ръце лицето през останалото време.
  • Пазете се от хората с настинка, висока температура или хрема.
  • Избягвайте посещението на закритите места като молове, кина, градски транспорт, детски центрове и др.
  • При възможност ходете повече време пеша.
  • Приемайте двойно по-големи количества витамини, чрез плодове и зеленчуци, за да засилите имунитета си.

Една от храните, която е хубаво да избягваме, ако искаме да сме здрави е бялата рафинирана захар. Тя е вредна по много причини за тялото ни. За имунитета ни тя също оказва неочаквано влияние. Захарозата е истински враг на имунната система и то не само през зимата. Американски учени още в далечната 1972 г. доказват, че простите захари на бялата захар потискат имунната система. Учените стигат до заключението, че бялата захар не намалява нивата на неутрофилните левкоцити, а забавя действието им.

Д-р Елина Димитрова: „Бих препоръчала по-широката употреба на имуностимуланти, които са на растителни основа.“

Д-р Валентин Христов: „За да бъде детето здраво, действително трябва да бъде хранено правилно. Какво разбираме под правилно? Преди всичко да приема повечко пресни плодове и зеленчуци, защнасринка , грип при бебета децаото те са източник на витамини. Да се приемат достатъчно билки, които в България изобилстват под формата на чай.“

След редица изследвания учени от университета в Тусон установиха, че годината на раждане е пряко свързана с това дали ще се разболеем от даден щам. Болестите, които караме като деца създават т.нар. имунен отпечатък, затова и опасността да се разболеем пак от същия вирус е много по-малка. Революционното откритие е подкрепено и от факти. Двата основни щама на птичи грип са H5N1 и H5N9. Първият засяга предимно деца и млади хора, докато от втория се разболяват предимно възрастните родени преди 1968 г. Тази необичайна избирателност е свързана с това как имунната система на млади и стари хора е реагирала на заразите в ранна възраст.

как да лекувам настинка грип при бебе дете

Проф. Тодор Кантарджиев: „След като сме били заразени от вируса на грипа, този който е доминиращ, в 90 % от случаите, в рамките на един сезон, не може да се заразим отново от същия. Но другата година, когато вирусите вече са други, може да се заразим от другия тип вирус. Трябва да се знае, след вирусни инфекции човек да се пази от бактериални и други вирусни инфекции, защото имунитета му е нисък.“

Още по темата.

Facebook Comments Box