Възпитание или магия!

Възпитание или магия!

През последните няколко седмици открих нещо наистина вълшебно. Не! Не е десерт без 

хороскоп за децата Скорпион, зодии деца

калории или робот за смяна на пелени. Открих вълшебен номер. Но, не си мислете, че е някакъв стар номер. Говоря за числата 1-5.

По някакъв начин тези цифри, могат да накарат три годишната ми твърдоглава дъщеря, да направи почти всичко, което поискам от нея. В действителност новата ми цифрова магия работеше безотказно през целия уикенд, и съм смаяна, че детето всеки път ме слушаше.

Искате да знаете моята тайна?

Всичко започна една вечер, когато се опитвах да я накарам да си измие зъбите.

Не, не искам да мия зъбките. – каза дъщеря ми.

Трябва да измием зъбите. – настоявах аз.

Неее! – извика тя и след това започна да тича из апартамента и да повтаря новата си любима фраза: „Не ме хващаш, ме! Не ме хващаш, ме!“

И тогава направих нещо напълно инстинктvuzpitanie deca slusha2ивно. Аз я хванах, задържах я с двете си ръце и казах бавно с тих глас: – „Ще преброя от пет до едно и след това, ще измием зъбите. 5… 4… 3… 2… 1″

Тогава я пуснах и не можах да повярвам, но момичето ми се насочи право към мивката на банята.

vuzpitanie deca slusha6

Какво се случи току-що? – попита съпругът ми.

Нямам идея. – отговорих аз.

На следващия ден, когато трябваше да излизаме от къщи, отново ми се откри възможност да изпробвам вълшебното броене. Казах й, че трябва да си сложи обувките.

Не, не искам обувките! – каза тя.

Трябва да си обуеш обувките, за да можем да излезем навън. – обясних аз.

– Не, не искам да излизам вън! – възпротиви ми се отново.

Не исках да се караме, така че не ми остана никаква друга възможност, освен да опитам отново с броенето. Хванах я през кръста, придържах я към себе си и й казах бавно с тих глас. „Ще преброя от пет до едно, и когато кажа едно, ще седнеш на дивана и ще ти сложим обувките 5 4… 3… 2… 1″.

После я пуснах и детето се втурна към дивана, седна на него в очакване на помощ за обуването.vuzpitanie deca slusha7

КАКВО СТАНА???

През последните няколко седмици продължих да изпробвам късмета си. Винаги, когато дъщеря ми не искаше да ми сътрудничи, опитвах магическото обратно броене. И всеки път на ум си мислех, този път няма да проработи. Но досега, това вълшебство не ме е проваляло, пу, пу да чукна на дърво.

Започнах да търся информация относно това семейно вълшебство и открих, че има цяла родителска книга, наречена  1-2-3 магия.

Помислих си, какво ли те учат в книгата, как да преброим до пет? Но, има нещо повече от това. Ето и някои от по-важните акценти от книгата.

 

Отброяването е ефективно, защото:

     1 .Давате на детето допълнително време за обработка на желанието ви, като следвате стриктно стъпките по отброяването.

     2. Имате ясни ограничения за това след колко време детето трябва да изпълни вашата молба.

     3. За да е ефективно броенето то се прилага заедно с други ефективни стратегии, като например, да сте в непосредствена близост до детето, в момента, когато му давате насоката, и в допълнение е препоръчително да използвате сериозен тон на гласа.

     4. Ако винаги се придържате към метода на отброяването, това ще дава сигнал на детето, че майката или таткота са сериозни, което за него означава „по-добре да слушам или ще има последствие.“

     5. Когато става въпрос, как да се накарат децата да слушат, повечето родители правят грешката да помолят многократно детето си да прави нещо и то от далеч, например, другата страна на стаята. Друга грешка е да отброят от 5 до 1 също далеч от детето. Това учи децата, че не е нужно да изпълнят молбата веднага.

 

vuzpitanie deca slusha9С други думи, обратното броене е начин за обучение, както детето да се държи по-подходящ начин, така и родителя да прави ефективно исканията. Тя помага на децата да им се изясни какво се очаква от тях, като им се даде време да го обмислят. Помага и на родителите да бъдат последователни.

Истината е, че повечето деца не се нуждаят от обратното броене и ще реагират в рамките на 5 секунди, след като им е казано, ако родителят е в непоvuzpitanie deca slusha0средствена близост, на нивото на очите на детето и изчака 5 секунди.

Всъщност, и този метод, като всеки модел на възпитание си има недостатък. И той е, че децата ще започнат да чакат броенето, преди да последват молбата ви, защото чак след започване на отброяването те ще свържат желанието на родителя  и последствията. За да избегнете този недостатък, дайте предупреждение с последствие (напр. „Моля, поставете тази играчка настрана от пътеката или ще я взема и няма да играете с нея“. След това броите до 5 на ум и изпълнете положителните или отрицателните последици (напр. като вземете играчката, както казахте, или като дадете положителна похвала (напр. „Браво, за това че ме послушахте от първия път и изпълнихте  молбата ми“).

Още интересни статии може да видите тук.

–––––

Facebook Comments Box