Ей, това амаранта е много странна храна. Не правете грешката да го използвате самостоятелно за закуска сладка или солена. При варене амаранта не увеличава обема си, не „изпива“ допълнително вода при задушаване на зърнената култура след варене и НАЙ-ВАЖНОТО много трудно може да се пасират тия дребна, дребна култура. Така че най-добрия вариант е да бъде
Амарант, киноа и плодове
20 мин.
лесно
7 +
Необходими продукти
1 с. л. амарант
1 с. л. киноа
1/2 банан
1/2 круша
1 ч. л. кокосово масло или гхи
подправки: канела, ванилия
Хранителен състав:
Амарант: всички незаменими аминокиселини, витамин Е, магнезий, фосфор, калций, желязо и фибри
Киноа: протеини, витамините А, Е. Минирали: цинк, желязо, магнезий, манган, фосфор.Банан: фибри, витамин А, В4, С, фолиева киселина, манган, калий, фосфор.
Круши: Витамин А, витамин В4, витамин С, фолиева киселина, калий, фосфор.Стъпки на приготвяне
1. В тенджера кипваме около 200 мл. вода. Прибавяме 1 с.л. киноа, 1 с.л. амарант и варим на умерен котлон около 10 мин. Махаме тенджерата от огъня и оставяме за 5 мин. със затворен капак.
2. През това време обелваме банана и крушата и ги пюрираме в блендер заедно с предпочитаната от нас подправка. Прибавяме зърнените култури и пасираме повторно до получаване на хомогенна смес.
3. Когато кашата достигне стайна температура прибавяме и избраната от нас мазнина. Пюрето е готово да бъде хапнато веднага с удоволствие и усмивка.