Невероятно вкусни станаха и много бързо ги приготвих. Доволна съм от тази лека вечеря, която съдържа и достатъчно количество протеини, необходими за нормалният растеж на малките дечица.
Гнездо от спанак с яйце на фурна
40 мин.
лесно
12 +
Необходими продукти
200 гр. суров спанак
60 гр. сирене
1/2 консерва от домати (от бурканче за бебешка храна)
1/2 гл. лук
1 скилидка чесън
3 бр. яйца
1 бр. дафинов лист
1/2 к.л. кимион
Хранителен състав:
Спанак: Витамини В3, В5, ,В6, С,Е,К , бета-каротин, биотин, фолиева киселина, желязо , йод, калий, калций, манган , мгнезий, селен , натрий , фосфор, хром, цинк , целулоза Яйца: белтъчини, витамините A, D и E, D, холин.
Стъпки на приготвяне
1. В тенджера с кипната вода слагаме измития спанак и щипка сода. Варим за 2-3 мин. и махаме тенджерата от котлона. Прецеждаме спанака в гевгир. Запазваме си няколко лъжици от спаначената вода.
2. В дълбок тиган загряваме на умерен котлон масло и зехтин. Задушаваме в мазнината ситно нарязания лук и чесан, като дабавяме и няколко лъжици от отделената спаначена вода, за да предпазим зеленчука от запържване. След 3-4 мин. добавяме доматите, дафиновия лист и кимиона. Оставяме да къкри за около 10 мин. или докато изври водата. Махаме сместа от огъня.
3. Към доматената смес прибавяме сварения и нарязан на ситно спанак и натрошено сирене. Разбъркваме сместа добре. Омазняваме с олио формички за печене и ги пълним на 2/3 със спаначената смес. Отгоре чукваме по едно яйце. Слагаме малко масло върху яйцето.
4. Печем в предварително загряна фурна на 180 градуса докато яйцата станат готови.
1 thought on “Гнездо от спанак с яйце на фурна”