Гнездо от спанак с яйце на фурна

40 мин.

лесно

12 +

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (6 гласа, средно: 5,00 от 5)
Loading...

Необходими продукти

200 гр. суров спанак
60 гр. сирене
1/2 консерва от домати (от бурканче за бебешка храна)
1/2 гл. лук
1 скилидка чесън
3 бр. яйца
1 бр. дафинов лист
1/2 к.л. кимион

Хранителен състав:

Спанак: Витамини В3, В5, ,В6, С,Е,К , бета-каротин, биотин, фолиева киселина, желязо , йод, калий, калций, манган , мгнезий, селен , натрий , фосфор, хром, цинк , целулоза

Яйца: белтъчини, витамините A, D и E, D, холин.

Стъпки на приготвяне

1. В тенджера с кипната вода слагаме измития спанак и щипка сода. Варим за 2-3 мин. и махаме тенджерата от котлона. Прецеждаме спанака в гевгир. Запазваме си няколко лъжици от спаначената вода.

2. В дълбок тиган загряваме на умерен котлон масло и зехтин. Задушаваме в мазнината ситно нарязания лук и чесан, като дабавяме и няколко лъжици от отделената спаначена вода, за да предпазим зеленчука от запържване. След 3-4 мин. добавяме доматите, дафиновия лист и кимиона. Оставяме да къкри за около 10 мин. или докато изври водата. Махаме сместа от огъня.

3. Към доматената смес прибавяме сварения и нарязан на ситно спанак и натрошено сирене. Разбъркваме сместа добре. Омазняваме с олио формички за печене и ги пълним на 2/3 със спаначената смес. Отгоре чукваме по едно яйце. Слагаме малко масло върху яйцето.

4. Печем в предварително загряна фурна на 180 градуса докато яйцата станат готови.

Гнездо от спанак с яйце на фурна

Гнездо от спанак с яйце на фурна

Невероятно вкусни станаха и много бързо ги приготвих. Доволна съм от тази лека вечеря, която съдържа и достатъчно количество протеини, необходими за нормалният растеж на малките дечица.

Facebook Comments Box


1 thought on “Гнездо от спанак с яйце на фурна”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *