По пазарите има все по-голямо разнообразие от плодове и зеленчуци. Това автоматично се отразява и в детското ни меню. Започваме с черешите!
Елда с череши и банан
20 мин.
8 +
Необходими продукти
2 с. л. елда, накисната предната вечер във вода и 1 ч.л. оцет или сок от лимон или суроватка
1 ч. л. гхи или кокосово масло
10 бр. череши, измити и почистени от костилките
1/3 от банан, обелен и начупен на парчета
Хранителен състав:
Елда: витамин В2, В5, фолиева киселина, калий, калций, магнезий, фосфор, селен, мед, цинк.
Банан: фибри, витамин А, В4, С, фолиева киселина, манган, калий, фосфор.
Череши: витамините А, В1, В2, В4, В6, Е, С, К1. Минералите калий, калций, манган, магнезий, натрий, мед, флуорид, фосфор, и цинк.
Стъпки на приготвяне
1. В 200 мл. кипната вода слагаме елдата. Варим около 10 мин. на умерен огън. Махаме от котлона и задушаваме под капак за 5 мин.
2. През това време слагаме плодовете в подходяща за пасиране купа и ги пюрираме.
3. Сварената елда отцеждаме от водата. Прибавяме я при пасираните плодове и пасираме повторно. Добавяме мазнината и разбъркваме цялата каша.