Още един вариант на елда с плодове. Лесен и вкусен!
Елда с ягоди и банан
20 мин.
лесно
12 +
Необходими продукти
3 с. л. елда, накисната предната вечер във вода и 1 ч.л. оцет или сок от лимон или суроватка
1 ч. л. гхи или кокосово масло
10 бр. ягоди измити и почистени
1/2 от банан, обелен и начупен на парчета
Хранителен състав:
Елда: витамин В2, В5, фолиева киселина, калий, калций, магнезий, фосфор, селен, мед, цинк.
Банан: фибри, витамин А, В4, С, фолиева киселина, манган, калий, фосфор.
Ягоди: витамините бетаин, А, В1, В2, В4, В6, С, К1 и минералите - калий, калций, магнезий, мед, натрий, флуорид и фосфор.
Стъпки на приготвяне
1. В 250 мл. кипната вода слагаме елдата. Варим около 10 -12 мин. на умерен огън. Махаме от котлона и задушаваме под капак за 5 мин.
2. През това време слагаме плодовете в подходяща за пасиране купа и ги пюрираме.
3. Сварената елда отцеждаме от водата. Прибавяме я при пасираните плодове и пасираме повторно. Добавяме мазнината и разбъркваме цялата каша.