Заек с билки върху пюре от печен сладък картоф
45 мин.
лесно
9+
Необходими продукти
80 г. сварено заешко месо
1/2 сладък картоф
подправки: чубрица, мащерка, босилек, майорана, копър, сол
2 с.л. зехтин
1 с.л. масло
Хранителен състав:
заешко месо: значително количество лесно усвоими белтъчини, витамини- ниацин, фолиева киселина, В12, минерали- калий, калций, магнезий, натрий, фосфор
сладък картоф: витамин C, фолиева киселина, калий, натрий, селен, фосфор, магнезий, калций
Стъпки на приготвяне
1. Измиваме, обелваме и нарязваме картофа на едри парчета. Поставяме го в тава, поръсваме го със сол и чубрица и заливаме с 2 с.л. зехтин. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 мин.
2. Нарязваме свареното заешко месо на много ситно, за бъде лесно прието от детето.
3. В малка тенджерка или тиган загряваме маслото с малко вода и слагаме месото. Поръсваме с мащерка, босилек, майорана, копър и сол. Разбъркваме и доливаме 1/2 ч.ч. топла вода или от заешкия бульон. Изчакваме водата да се редуцира и сваляме от огъня.
4. Изпеченият картоф намачкваме с вилица.
5. Сервираме пюрето от картоф с парченцата месо отгоре. За гарнитура може да предложим свежа краставичка, нарязана на подходящи парченца.