Картофена крем супа с праз и сметана

40 мин.

лесно

12 +

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (5 гласа, средно: 4,20 от 5)
Loading...

Необходими продукти

2 с.л. масло
4 стебла праз, изплакнати и ситно нарязани, бели и светло зелени части
2 стъбла от целина, измити и ситно нарязани
2 скилидки чесън, смачкани на преса
2 бр. картофи, обелени и нарязани на кубчета ( за деца под 18+ препоръчително да се използва сладък картоф Батати)
3 ч. зеленчуков бульон (рецептата може да видите на сайта)
1/4 чаша сметана
щипка сол
щипка пипер (за деца над 2 г.)

Хранителен състав:

Картоф: витамините А, В4, С, фолиева киселина и минералите: калий, калций, фосфор

Праз: витамини А, К и С и минерали натрий, калий, калций и магнезий, баластни вещества.

Стъпки на приготвяне

1. В голяма тенджера разтопяваме маслото на средна температура. Добавяме праза и целината, малко бульон и ги задушаваме докато омекнат. Прибавяме чесъна и солта и задушаваме за още една минута.

2. Добавяме картофите и зеленчуковият бульон. Намаляваме топлината до ниска и оставяме да ври за около 30 - 35 минути.

3. Добавяме сметаната и пасираме.

Картофена крем супа с праз и сметана

Картофена крем супа с праз и сметана

Подправки (около 8 м.)

Лук, праз, чесън
– лук, праз, чесън (в много схеми не се прави разграничение между видовете лук)
– задължително термично обработени
– в символично количество (около 1-5% от общото съдържание)
– трудносмилаеми, тежки за стомахчето
– но пък слаб алерген
– целта на въвеждането преди 10-12 м. е овкусяване (в по-голямо количество – след 1 год. поради хранителната им ценност)

papkane

Facebook Comments Box


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *