Кексчета с тиква и козе сирене
35 мин.
лесно
12+
Необходими продукти
250 г брашно от лимец
2 1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. ситно смляна морска сол
2 яйца
250 мл кисело мляко
50 мл олио
50 г стопено краве масло
150 г натрошено козе сирене-саламурено
1 1/2 ч.ч. печена тиква на кубчета
5-6 листенца градински чай или няколко стръка мащерка, ситно нарязани
Хранителен състав:
тиква: витамини В1, В3, В5, В6, С, бета-каротин, фолиева киселина, мед, магнезий, калий, целулоза, Омега 3 , мастни киселини
козе сирене: витамин А, В2, В4, калций, натрий, фосфор
Стъпки на приготвяне
1. В голяма купа смесваме брашното, бакпулвера и солта.
2. В отделна купа разбиваме яйцата, добавяме киселото мляко, разтопеното масло и олиото. Разбъркваме докато се смесят добре и изсипваме постепенно към сухите съставки. Трябва да се получи рядко кексово тесто.
3. Нарязваме печената тиква на малки кубчета, натрошаваме сиренето и прибавяме всичко към тестото, заедно със зелените подправки.
4. Изсипваме сместа във форми за кексчета. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20-25 мин.
5. Кексчета могат да се хапват както топли така и студени. Чудесна питателна закуска за малки лакомници.