Крем от боб

60 мин.

лесно

11 +

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (6 гласа, средно: 5,00 от 5)
Loading...

Необходими продукти

400 гр. боб
1 бр. морков
1 бр. пащърнак
1 бр. глава лук
1 бр. резен целина
2 бр. скилидки чесън
3 бр. листа дафинов лист
1 ч. л. зеленчуков бульон, разтворена в 1/2 л. вода (рецептата може да видите в сайта)
сол
зехтин
1/3 връзка магданоз

Хранителен състав:

Боб: Витамините В4, фолиева кисилина, Е, К1 и миниралите - желязо, калций, калий, магнезий, селен, фосфор и цинк.

Морков: вит. А, В4, С, Е, фолиева киселина, калий, флуорид, натрий

Целина: витамин А (бета-каротин), К. B9. С и минералите - калций, желязо, фосфор, магнезий, калий, натрий, цинк, манган, селен, флуор, омега-6 мазнини, фенолни антиоксиданти

Стъпки на приготвяне

1. Накисваме боба за 24 ч. в студена вода и добавяме 2 с.л. киселина (лимонов сок, домашен оцет или суроватка). Изплакваме го обилно с вода и го варим в херметическа тенджера, като прибавяме 1 к.л. сода и дафиновия лист. Времето за сваряване на боба е около 30-40 мин. отброени от завирането на водата.

2. В тиган слагаме 2 с.л. мазнина и същото количество от зеленчуковия бульон. Задушаваме първо лука,, след 4-5 мин. добавяме и останалите зеленчуци, задушаваме и тях за същото време. Внимаваме да добавяме по малко от бульона, винаги когато видим, че зеленчука ще остане само на мазнина, за да ги предпазим от запържване. след това изсипваме останалия зеленчуков бульон и варим до готовност. Изсипваме зеленчуците в тенджерата с боба. Прибавяме подправките.

3. Изваждаме дафиновия лист от ястието и пасираме продължително време. Сипваме в купички и добавяме зехтин и наситнен магданоз.

Крем от боб

Крем от боб

Крем от боб.

Дъщеря ми в началото му се мръщеше на боба.

Но сега като каже: Мамо, мамо, мами 🙂 искам бобче….. и веднага се заемам да приготвям. Ето и една хитрина, която прилагам у дома. Винаги си имам малко боб замразен. По този начин мога за 20 мин. да сготвя всички останали съставки и накрая към ястието да прибавя само замразеният боб.

Относно варивата, ето какво споделя за проф. д-р Лиляна Трифонова

„Варива (боб, леща, грах, соя)

и ядки (орехи, фъстъци, бадеми, лешници)

От всички растителни храни те са най-богати на белтъци и витамини от група В, но почти не съдържат витамини С и А.

Тъй като са по-трудносмилаеми, варивата се въвеж­дат в менюто на детето след 9-месечна възраст.

Ядките съдържат повече лесноусвоими мазнини и витамини от група В, имат висока енергийна стойност, но не са подходящи за малкото дете поради опасност от задавяне. Могат да се използват в смлян вид при приготвяне на десерти за детето след 1 година.“

Насладете се!
Facebook Comments Box


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *