Крем супа от карфиол и моркови

60 мин.

лесно

12 +

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (3 гласа, средно: 5,00 от 5)
Loading...

Необходими продукти

1 гл. карфиол, нарязани на цветя
3 бр. моркови, нарязани на кубчета
1 бр. лук, ситно нарязан
3 скилидки чесън, накълцани
1 ч.л. джинджифил, прясно настърган на много ситно
1 с.л. къри на прах
5 ч. зеленчуков бульон, (рецептата може да видите на сайта)
1 ч. прясно мляко, може и кокосово мляко
1 с.л. масло
щипка сол
черен пипер на вкус (за деца над 2 г.)
1/4 ч. кисело мляко, за гарниране

Хранителен състав:

Карфиол: Витамин В5, В6, фолиева киселина ,магнезий ,целулоза, Омега 3, мастни киселини

Моркови: витамин C, фолиева киселина, калий, натрий, фосфор, желязо, магнезий, калций

Стъпки на приготвяне

1. В тава застлана с хартия за печене нареждаме карфиола и морковите. Добавяме малко масло, сол (черен пипер) и къри на прах.

2. Печем в предварително загряна фурна на 180 градуса за 20-30 мин. или докато станат златисти на цвят.

3. В дълбок съд разтопяваме масло и малко бульон. Добавяме лука и готвим до омекване. Прибавяме чесъна и джинджифила и готвим, още 1-2 мин. при постоянно бъркане. Слагаме печеният карфиол и моркови и ги заливаме с млякото(кокосово мляко) и бульонът.

4. Оставяме да заври и намаляваме силата на котлона. Готвим за 5-10 минути, или докато зеленчуците са напълно омекотени. Дърпаме тенджерата от котлона и пасираме продължително до получаване на гладка консистенция. Подправяме със сол (черен пипер) на вкус.

Насладете се!

Крем супа от карфиол и моркови

Крем супа от карфиол и моркови

Зеленчуци:
– морков, пащърнак, тиквичка, чушка (5-7 м.)
– броколи, карфиол, царевица, праз, зелен фасул (6-8 м.)

 

След 9 м. могат да се дават зеленчуци 2 пъти дневно.

След зеленчуци на обед, за вечеря може:
– зеленчукова супа
– зеленчуково пюре
– зърна или каша със зеленчуци
– пресни зеленчуци със сирене или жълтък, според възрастта

Супата се дава по два начина:
1. Основно хранене = пасирани или намачкани зеленчуци с или без месо, с добавка на високовъглехидратна храна за калоричност (сухар, ориз, картоф, нишесте за сгъстяване и т.н.). Може да се добави и сирене или сварен жълтък за допълнителни калории и хранителна ценност.
2. Преди хранене = до 40-50 мл преди основното хранене, подготвя храносмилането и събужда апетита, удачно допълнение към обедното или вечерното меню след 9-10 м.

 

Зеле

10-12 м. (сготвено)
– в много схеми на захранване не се прави съществена разлика между видовете зеле (обикновено, карфиол, броколи и др.; без брюкселско зеле)
– сходно като съдържание на фибри и смилаемост с другите видове зеле (но има малко повече неразтворими фибри)
– сходен витаминен и минерален състав с другите видове зеле (витамин С и някои минерали, но не толкова разнообразен състав)
– слаб алерген
– нитратен зеленчук (нитратите се концентрират във външните листа и сърцевината)
– зелето не е по-тежка храна от лещата например
– кулинарна обработка за деца: за да не бъде газообразуващо, водата, в която зелето е вряло първите 15 мин., се отстранява, зелето се измива и се вари отново до готовност; трябва да е добре омекнало, но не преварено – това го прави трудносмилаемо
– количество: до 2 с.л. на ядене, до 2 пъти седмично (за възраст 10 м.)

papkane

Facebook Comments Box


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *