Крем супа от целина и пащърнак

50 мин.

лесно

9+

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (7 гласа, средно: 5,00 от 5)
Loading...

Необходими продукти

1 глава целина
1 пащърнак
1 картоф
1 стрък праз лук
3 скилидки чесън
2 с.л. олио
2 л. вода
подправки: магданоз, сол, 1 ч.л. къри (по желание)

Хранителен състав:

целина: фибри, витамин, В4, С, калий, натрий, фосфор

Стъпки на приготвяне

1. Обелваме зеленчуците.

2. Нарязваме праза на колелца и чесъна на ситно.

3. Задушаваме ги за 3-4 мин. в олиото и малко вода, за да ги предпазим от запържване. По желание поръсваме с 1 ч.л. къри.

4. Добавяме нарязаните на парчета целина, пащърнак и картоф. Заливаме с горещата вода и оставяме супата да ври на слаб огън около 40 мин. до пълното омекване на зеленчуците. Посоляваме пестеливо.

5. Накрая пасираме супата, до получаване на гладък крем. Преди сервиране поръсваме с наситнен пресен магданоз.

Крем супа от целина и пащърнак

Крем супа от целина и пащърнак

Крем супа от целина и пащърнак.

Подгответе свежа, нискокалорична супа от здравословни зеленчуци, която ще е и засищаща, вегетариански обяд или вечеря. Може да сервирайте с парчета хрупкав хляб 

Целина е зеленчук, който често се пренебрегва. Обикновено се използва за ароматизиращи бульони или се слага в минималистични количества в някои супи. Този път тя е звездата в това ястие. Ястие, което е деликатно ароматизирано и идеално за периода есен-пролет.

Целината има сладък и земен вкус, когато се приготвя с праз. 

Малко информация относно въвеждането на зеленчуците.

Целина (корен)
– 7-9 м., при чувствително стомахче по-късно
– богата на фибри в суров вид (хубаво почистена и сварена се понася добре)
– етеричните масла дразнят стомшната лигавица при количество над 80-100 г
– алерген заради растителните белтъчини (но топлинно обработена не е толкова проблемна)
– листа от целина: след 8-10 м. или по-късно

Други (по преценка, в символично количество)
Червен пипер, капки лимонов сок, чубрица, розмарин, босилек.


Кои зеленчуци са по-тежки и опасни (за евентуална алергия) храни:

спанак домат цвекло целина череши киви  пълнозърнеста ръж
целулозен непоносимост към киселината разхлабва възможен алерген  газообразуващи възможен алерген  тежка за стомаха

 


Проблемни подправки под 1 год.:

– ванилия (да не съдържа алкохол)
– горчица
– канела (спорен алерген)
– къри (понякога алерген)
– лимонов сок или лимонена киселина (по няколко капки може преди 1 год.)
– целина (алерген)
– хрян

Още вкусни супи:

прелестна супа от домати

обяд с червени чушки

обяд с тиква

papkane2

 

Facebook Comments Box


1 thought on “Крем супа от целина и пащърнак”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *