В унисон с есента ви предлагаме една различна рецепта с превъзходен вкус.
Ориз и киноа с тиква и спанак
лесно
12 +
Необходими продукти
1/4 средно голяма глава лук
1/2 ч. ч. ориз
1/2 ч. ч. киноа
100 гр. тиква
10 - 15 бр. листа спанак
1 бр. малко кубче кокосово масло за готвене. (това масло издържа на по-високи температури без да става канцерогенно. Кокосовото масло за готвене е без мирис.)
подправки: щипка шафран, 3-4 шушулки кардамон, 2 бр. дафинови листа, малко сол
1 с. л. зехтин
Хранителен състав:
Ориз: фибри, захари, мазнини, витамини В2, В4, В9 (фолиева киселина), минерали – калий, флуорид, фосфор, магнезий, калций, селен, желязо, аминокиселини
Тиква: витамини В1, В3, В5, В6, С, бета-каротин, фолиева киселина, мед, магнезий, калий, целулоза, Омега 3 , мастни киселини
Спанак: белтъчини, въглехидрати, витамините А, В1, В2, В6, РР, С, К, фолиева киселина. Минерали: натрий, калий, магнезий, желязо, фосфор, калций, йод, манган и мед.
Стъпки на приготвяне
1. Обелваме тиквата и я нарязваме на малки парчета. Измиваме листата на спанака, които също нарязваме на ситно. Накисваме шипка шафран в една чаша топла вода.
2. Нагряваме кокосовото масло. Добавяме ситно нарязаният лук и кардамон. Разбъркваме ги докато лукът омекне. Прибавяме оризът, киноата и разбъркваме за около1-2 мин. Добавяме една чаша вода. Когато я поемат добавяме тиквата и спанакът. След което прибавяме и прецеденият през ситна цедка шафран. Добавяме още една чаша вода към ястието.
3. Оставаме да заври,след което намаляваме температурата на котлона и покриваме съдът с капак. Оставяме го да къкри, докато водата намалее, но не чакаме напълно да изври. Махаме тенджерата от огъня. Оставяме ориза така 10 минути.
4. Отделяме средо около 190- 200 гр. от ястието за детското хранене. Към другата част от ястието добавяме сол, черен пипер и зехтин по желание.
5. Пасираме отделената детска порция. Може да е необходимо добавяне на вода, за да не стане оризът като лепкаво тесто. Когато достигне стайна температура добавяме малко зехтин.