Празнична торта „Птиче мляко“

средно трудно

2 години +

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (7 гласа, средно: 4,14 от 5)
Loading...

Необходими продукти

за блатовете:
4 ½ с.л. мед
6 с.л. прясно мляко несварено
1 ½ ч.ч. кристална захар
3 яйца
2 ч.л. сода бикарбонат
2 ч.л. оцет
за крема:
3 ч.ч прясно мляко
3 с.л. брашно с връх
300 г. размекнато масло
1 1/2 ч.ч. пудра захар
1-2 ванили на прах (1 капсула есенция ванилия )
за сиропиране на блатовете:
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. гореща вода
за глазурата:
100 г захар
100 г масло
6 с.л. прясно мляко
1 с.л. брашно
2 с.л. какао
100 г. черен шоколад за готвене
печени орехи за украса
крокант (втвърдена горена захар)

Хранителен състав:

Стъпки на приготвяне

1. Продуктите, необходими за блатовете изсипваме в огнеупорен съд (тенджерка) и слагаме на слаб котлон или водна баня, докато разбиваме с миксер продължително време (около 15 мин.) до добиване на меден цвят.

2. Сваляме сместа от котлона и докато е гореща прибавяме постепенно пресятото брашно и бъркаме до хомогенизирането й. Получава се лепкаво тесто, което се обработва с малко брашно ( но да не стане много твърдо). Просто се поомесва с брашнени ръце. Оставя се да почине не по-малко от ½ час. Може и повече.

3. Разделяме тестото на 6 или 8 топки. Всяка топка увиваме в полиетиленово фолио и слагаме в хладилника. Вадим ги една по една и разточваме на 5 мм.

4. Всеки блат се пече поотделно (във форма за торта с отделящо се дъно или тавичка с 26-28 см диаметър) върху хартия за печене и след това се обръща върху хартия. Пече се в предварително загрята слаба фурна (100-150 градуса) до 5-6 минути, за да не загуби медения си цвят и да не прегори.

5. 3 ч.ч прясно мляко несварено и 3 с.л. брашно с връх се варят до сгъстяване на водна баня при постоянно бъркане. (отнема време) Отделно се бият 300 г размекнато масло с 1 ½ ч.ч. пудра захар до побеляване. Към разбитото масло постепенно лъжица по лъжица се слага сварената млечна смес ( да не е много гореща)Прибавят се 1-2 ванилии.

6. Блатовете се напръскват добре с карамелен сироп. ( 1 ч.ч. разтопена на котлона захар и 1 ч.ч. гореща вода).

7. Подреждаме тортата като започваме с блат, отгоре намазваме с крем, редуваме блат с крем и завършваме с крем отгоре и отстрани. Слагаме в хладилник да стегне.

8. Съставките за глазурата слагаме в дълбок съд и сваряваме на водна баня като разбъркваме до получаване на гладък крем. Прецеждаме върху тортата и оставяме да се стече отстрани по нея.

9. Украсяваме със смлени печени орехи и крокант (втвърдена горена захар).

Празнична торта „Птиче мляко“

Празнична торта „Птиче мляко“

papkane

Facebook Comments Box


4 thoughts on “Празнична торта „Птиче мляко“”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *