В сезона на ананасите, ви препоръчваме тази каша. С приятен вкус, към който няма да остане безразлично детето ви.
Просо с ананас и банан
20 мин.
лесно
12 м.
Необходими продукти
3 с.л. просо накиснато предната вечер във вода и 1 ч.л. оцет или сок от лимон или суроватка
един резен от пресен ананас
1/2 банан
1 с. л. кокосово масло или гхи
подправка: канела и ванилия
Хранителен състав:
Просото: магнезий, калий, фосфор, калций, цинк и манган, фолат, холин, ниацин, както и витамин К и Е.
Банан: фибри, витамин А, В4, С, фолиева киселина, манган, калий, фосфор
Ананнас: миниралите - желязо, калий и калций, йод и витамини от групата В, витамин А и С.. Съдържа бромелин - стимулиращ храносмилането фермент.
Стъпки на приготвяне
1. В тенджера кипваме около 200 мл. вода. Прибавяме просото и варим на умерен котлон около 10-12 мин. Махаме тенджерата от огъня и оставяме за 5 мин. със затворен капак.
2. През това време обелваме банана, прибавяме и ананаса ги пюрираме в блендер заедно с подправката, която предпочитаме. Прибавяме и свареното просо и пасираме повторно до получаване на хомогенна смес.
3. Когато кашата достигне стайна температура прибавяме и избраната от нас мазнина.