Пюре от банан, авокадо и кокосово масло

10 мин.

лесно

6 +

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (3 гласа, средно: 5,00 от 5)
Loading...

Необходими продукти

1/2 бр. узряло (меко) авокадо
1 бр. узрял банан
1 ч. л. кокосово масло или гхи

Хранителен състав:

Авокадо: витамин К, В5, В6, В9, С и Е (алфа токоферол); Минерали:: мед и калий. Авокадото е изключително богато на ОМЕГА 6.

Банан: фибри, витамин А, В4, С, фолиева киселина, манган, калий, фосфор

Стъпки на приготвяне

1. Обелваме плодовете и ги намачкваме с вилица или нарязваме на малки парчета.

Добавяме мазнината.

2. Пасираме.

Добре е да се консумира веднага след приготвянето му.

Пюре от банан, авокадо и кокосово масло

Пюре от банан, авокадо и кокосово масло

Плодови пюрета.

Плодовите пюрета от банан и авокадо са едни от първите храни, които може да даваме сурови. С тях може да започне захранваното с плодове.

Първите сурови плодове, независимо от възрастта, трябва да бъдат нискокиселинни и слабоалергизиращи.

Най-подходящо пюре от плод в началото на захранването е:
– ябълка (сладка)
– круша (сладка, не много твърда)
– грозде (обелени зърна)
– банан (да не се прекалява с количеството, съдържа хистамин)
– авокадо (съдържа много мазнини, зависи кога и как се предлага)

Плодови пюрета

Може след 6 м.
– само някои плодове (банан; авокадо; грозде; пъпеш; ябълка – спорен плод; манго – евентуално)
– не трябва да предизвикват никакъв стомашен дискомфорт

Най-добре след 8 м.
– всички гореизброени могат да се включат и от 8 м.
– суровите плодове са по-силен алерген от термично обработените
– плодовите киселини стимулират двигателната активност на стомахчето (проблемите идват в по-късна възраст)
– суровите плодове съдържат доста фибри (товарят храносмилането)
– в много схеми на захранване сурови плодове се предлагат именно след 7-8 м. (с някои изключения)

Как да изберем и съхраним кокосовото олио?

Когато избирате кокосово олио, предпочитайте такова, направено във Филипините. Като най-голям износител в световен мащаб те дават „А“ стандарта за качество. Избирайте нерафинирано олио, ако ще го ползвате за варене и печене на фурна и фракционирано, ако ще пържите. Избягвайте хидрогенизирани кокосови масла, заради риска от съдържащи се в тях транс мазнини.

Кокосовото масло може да се съхранява на студено място в затворен съд до две години. Смята се, че е по-устойчиво в твърда форма, т.е. съхранявано при температури под 24,5 градуса Целзий. Подробна и полезна информация за кокосовото масло може да намерите тук.

 
Според американска неправителствена организация и авокадото и бананите са плодове, които не се третират с химикали: https://www.ewg.org/foodnews/list.php
В сайта ни може да намерите и други рецепти с пюре от плодове, тук, тук и тук
 

papkane2

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments Box


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *