Малко информация за захранването с риба и меса:
Риба преди 1 год.:
– всички бели риба, лека за храносмилането, слаб алерген (хек, мерлуза, треска, пастърва, калкан, щука и т.н.)
– може и някои по-мазни риби, по преценка или според местните педиатрични препоръки (напр. шаран) = мазнините са важни за възрастта под 1 год.
Риба след 1 год.:
– всички бели риби
– повечето по-мазни риби (шаран, сьомга, скумрия, тон, сом и т.н.)
Риба, която се избягва при малки деца:
– едри морски риби (заради натрупването на тежки метали)
– морски дарове, разкообразни (силен алерген, обикновено след 3 год.)
– консервирана скумрия и риба тон (особено под 1 год., съдържа хистамин)
Относно честотата на предлагане безспорно има разминаване в схемите на захранване, въпрос на местни педиатрични традиции и географски ширини. Но има една обща препоръка: от 10-12 м. нататък в детското меню всеки ден трябва да присъстват месо, риба или яйце. На тази възраст месото може да се предлага 5-6 пъти седмично, риба – 1 път седмично, постно – евентуално 1 път седмично.