Пюре от бяла риба, зелен фасул и сладък картоф на пара

30 мин.

лесно

9 +

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (5 гласа, средно: 4,80 от 5)
Loading...

Необходими продукти

1 бр. среден сладък картоф, обелен и нарязан на парчета
1 шепа зелен фасул, измит и с отрязани краища
1 бр. филе от бяла риба, уверете се, че е с добро качество и не мирише съмнително
мащерка
зехтин

Хранителен състав:

Сладък картоф: витамини: А, В4, С, фолиева киселина, минерали: калий, калций, фосфор

Зелен фасул: витамини А, В1, В2, С, Е и К и минерали: калий, калций и желязо.

Риба: витамините А, В3 и минералите - калий, калций, магнезий, селен, натрий, цинк фосфор, аминокиселини

Стъпки на приготвяне

1. Слагаме в уред на пара зеленият фасул и рибата. След завирането на водата засичаме по часовник 10 мин. и добавяме картофа и мащерката.

2. Варим още 10 мин. и проверяваме с вилица готовността на зеленчуците и месото. При готовност пасираме всички съставки, и когато пюрето достигне стайна температура добавяме малко зехтин.

Пюре от бяла риба, зелен фасул и сладък картоф на пара

Пюре от бяла риба, зелен фасул и сладък картоф на пара

Малко информация за захранването с риба и меса:

Риба преди 1 год.:

– всички бели риба, лека за храносмилането, слаб алерген (хек, мерлуза, треска, пастърва, калкан, щука и т.н.)
– може и някои по-мазни риби, по преценка или според местните педиатрични препоръки (напр. шаран) = мазнините са важни за възрастта под 1 год.

Риба след 1 год.:
– всички бели риби
– повечето по-мазни риби (шаран, сьомга, скумрия, тон, сом и т.н.)

Риба, която се избягва при малки деца:
– едри морски риби (заради натрупването на тежки метали)
– морски дарове, разкообразни (силен алерген, обикновено след 3 год.)
– консервирана скумрия и риба тон (особено под 1 год., съдържа хистамин)

Относно честотата на предлагане безспорно има разминаване в схемите на захранване, въпрос на местни педиатрични традиции и географски ширини. Но има една обща препоръка: от 10-12 м. нататък в детското меню всеки ден трябва да присъстват месо, риба или яйце. На тази възраст месото може да се предлага 5-6 пъти седмично, риба – 1 път седмично, постно – евентуално 1 път седмично.

Facebook Comments Box


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *