Голямо попадение е това пюре! Не знам детето ли беше много гладно, действително ли й хареса толкова, но скоро не бях виждала дъщеря си с такова въодушевление да обядва! Пробвайте я и вие и споделете с нас!
Пюре от грах, леща и жълтък
40 мин.
лесно
8 +
Необходими продукти
1/2 от глава жълт лук, обелен и нарязан на парчета
1 скилидка чесън, обелена
1 бр. дафинов лист
1 бр. стъбло от целина, почистено и нарязано
1 бр. голям морков, обелен и нарязан
2/3 ч.ч. замразен грах (от чаша с вместимост 250 мл.)
1/3ч.ч. кафява леща, накисната от предната вечер във вода и лъжица оцет, суроватка или лимонов сок (от чаша с вместимост 250 мл.)
1 1/2 вода (от чаша с вместимост 250 мл.)
1 с.л. нарязан магданоз
1/2 к.л. сушен босилек
1/2 к.л. сушена мащерка
2-3 с.л. кисело мляко
1 бр. сварен жълтък
1 с.л. зехтин
Хранителен състав:
Грах: витамин С, В1, В2, В6, В9 и В5. Минералите: желязо, калций и фосфор; фибри.
Леща: витамините В2, В4, В9 (фолиева киселина), С, К1 и миниралите - желязо, калций, калий, магнезий, натрий, селен, фосфор, цинк.
Стъпки на приготвяне
1. Всички зеленчуци и подправки слагаме в тенджера под налягане и варим 20 мин. , като засичаме времето от момента на завирането на водата в тенджерата. След това махаме ястието от котлона, изчакваме да се охлади тенджерата, отваряме капака внимателно и пасираме зеленчуците.
2. Важно: преди да пасираме трябва да извадим дафиновия лист!
3. Към зеленчуковото пюре добавяме жълтъка и пасираме повторно! Когато пюрето достигне стайна температура добавяме зехтина и киселото мляко.
Към обяда съм добавила и резен грахамов хляб с квас, отрязан подходяща за лесно хващане от малка ръчичка