Зелените зеленчуци задължително трябва да присъстват в менюто на малчуганите. Спанакът е източник на желязо, бета-каротин и редица витамини.
Спанак с ориз и яйце
45 мин.
лесно
12+
Необходими продукти
300 г. спанак
1 ч.ч ориз
1 глава лук
1 морков
4-5 яйца
60 г сирене
1 ч.л. домашен зеленчуков бульон (рецептата може да намерите тук в сайта)
сол на вкус
1 с.л зехтин
Хранителен състав:
спанак: Витамини В3, В5, ,В6, С,Е,К , бета-каротин, биотин, фолиева киселина, желязо , йод, калий, калций, манган , мгнезий, селен , натрий , фосфор, хром, цинк , целулоза
яйца: витамините В4, В5, В12, D и К2, K1 и миниралите калий, калций, магнезий, натрий, селен,фосфор.
ориз: източник на сложни въглехидрати и влакнини, витамин В6, фолиева киселина, селен, магнезий
Стъпки на приготвяне
1. Почистваме и измиваме старателно спанака като внимаваме да не пропуснем остатъци от пръст по него. Нарязваме го на ситно. Измиваме ориза.
2. В дълбок тиган задушаваме наситнения морков и лук в зехтина и малко вода, внимаваме водата да не извира напълно, за да предпазим зеленчуците от запържване.
3. Прибавяме спанака и ориза към лука. Затопляме 3 ч.ч вода и разтваряме зеленчуковия бульон в нея. Наливаме течността в тигана и разбъркваме. Варим докато водата се поеме почти цялата от ориза.
4. Прехвърляме в тавичка, натрошаваме сиренето отгоре и чукваме яйцата на разстояние едно от друго. печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20 мин.
5. Сервираме по едно яйце в порция.