Супа от карфиол и нахут

40 мин.

лесно

11

1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (4 гласа, средно: 5,00 от 5)
Loading...

Необходими продукти

150 гр. нахут, накиснат от предишната вечер във вода и лимонов сок и 1 ч.л. сода
1/2 от малка глава карфиол, нарязан на розички
2 с.л. зехтин
1 скилидка чесън
1/2 от домат, обелен и нарязан на прачета
1/2 от морков, нарязан на парчета
1/2 резен от целина, обелен и нарязан на кубчета
1/4 от глава лук, наситнена
1 ч.л. сух розмарин
1/2 от дафинов лист
1 ч.л. пармезан
щипка сол (подходящо за деца над 12 м.)
щипка кимион

Хранителен състав:

Нахут: Витамините В5, В4, фолиева киселина, С. Миниралите - магнезий, желязо, калции, калий, манган, натрий

Стъпки на приготвяне

1. Преди да сложим нахута да се вари го изплакваме обилно с вода. Най-практично и бързо се сварява в тенджера под налягане за 35 мин.

2. През това време напълваме 3/4 от средата на тенджера с вода. Добавяме карфиола, лука, целина, моркова и домата. След завирането на водата, варим за 20 мин.

3. Поставяме розмарина, дафиновия лист и чесъна в парче тензух и го вързваме с въженце. Слагаме торбичката с подправки от началото на процеса на варене на зеленчуците.

4. Когато зеленчуците са готови, вадим торбичката с подправки, добавяме изцедения нахут, добавяме щипка кимион и пасираме до гладкост.

5. Сервираме ястието топло с добавен към него зехтин и пармезан за деца навършили 12 м. Насладете се!

Супа от карфиол и нахут

Супа от карфиол и нахут

СУПА ОТ КАРФИОЛ И НАХУТ

Супа от карфиол и нахут е питателно ястие както за малки, така и за големи деца и възрастни. Имайте предвид, че нахутът е в семейството на бобовите растения. Бих ви предложила тази рецепта да бъде предложена най-рано от 11 месеца. Бобовите растения могат да причинят гастроентерология. Също така и обрив при много малки бебета (6/8 месеца), които са натоварени да преработват влакна от този тип.

А, иначе качествата му са неоспорими. Отличен източник на протеини, здравословни мазнини, фибри, въглехидрати и дълъг списък от витамини и минерали. Това многофункционално малко семе може да бъде заместител на месото при вегетарианци и вегани. Нахута е в основната на диетата на хората в Индия. Много хора не знаят, че тези здравословни бобови растения, са основната съставка в популярната разядка, известна като хумус.

ПРОТЕИН

Чаша от това бобово разстение има около 15 грама протеин. Това е изключително важно за малки деца и бебета. Най-застрашени са  тези от развиващите се страни, които имат недостиг на протеини в диетата си. Важно е също така за вегетарианците и веганите, които не ядат месо. Високото съдържание на протеини го прави отличен заместител на месото.

ВИТАМИНИ

Има високо съдържание на витамини от вида B, включително фолат, рибофлавин (B-2), пантотенова киселина (B-5) и пиридоксин (B-6). Фолат е жизненоважно хранително вещество за здравето на мозъка и нервната система, производството на червени кръвни клетки, сърдечно-съдовото здраве и репродуктивното здраве. Адекватен прием на фолиева киселина е жизненоважен по време на бременността, за да се намали честотата на раждания с дефект –  „spina bifida“.

Но иначе, такива са любимите ми рецепти,  естествено, с които могат щастливо да се нахрани бебето и цялото ни семейство.

Днешната супа е чудесна, питателна, здравословна бебешка храна И в същото време – прекрасна топла утешителна рецепта за останалата част от семейството.

ОЩЕ ВКУСНИ РЕЦЕПТИ:

Най-добрата гъста супа от леща и кейл

Солени мъфини с коприва, яйца и сирене

Крем супа от тиквички и картофи

глутен, въвеждане на глуте, здравословни рецепти за деца

 

Facebook Comments Box


1 thought on “Супа от карфиол и нахут”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *