ШОКОЛАДОВИ БАНАНОВИ ХАПКИ
Шоколоадови бананови хапки е вкусна здравословна закуска за малки и големи, за рождени дни и детски партита.
Банановите хапки са направени от банани, шоколад и бадемов тахан. Има два начина на приготвяне.
- Вариант едно е тези хапки да бъдат замръзени.
- Вариант две е охладени бананови хапки.
След това се наслояват с бадемов тахан и накрая внимателно се потапят до половината в шоколад. Те са чудесна хапка. Те са пълни с фибри, протеини и здравословни мазнини, за да ви поддържат енергични и сити.
ЗДРАВОСЛОВНА ЗАКУСКА ЛИ Е БАНАНЪТ С БАДЕМОВО МАСЛО?
Бананите и бадемовото масло се допълват вкусово толкова добре, ви отвежа направено в рая. Този десерт е засищащ, питателен и с перфектен вкус. Което вероятно е причината да сте виждали тонове хора да приготвят сутрешния си закуска от препечен хляб с бадемов тахан и банан.
Бананите са чудесен източник на витамин С, калий и антиоксиданти. След това добавянето на слой бадемов тахан ще ви даде допълнителни витамини, фибри, здравословни мазнини и протеини. Така че комбинацията от двете прави страхотна допълнителна доза от енергия и цялостна здравословна закуска.
САМО 5 СЪСТАВКИ, ОТ КОИТО СЕ НУЖДАЕТЕ!
- Банани : В зависимост от това колко големи са вашите банани, ще ви трябват 2 големи или 3 средни.
- Бадемов тахан : В рецептата използвам бадемов таха, но не се колебайте да го промените! Можете също да използвате фъстъчен тахан, масло от кашу или друго масло от семена.
- Шоколад : Можете да използвате тъмен или млечен шоколад (аз предпочитам тъмен).
- Кокосово масло : Една чаена лъжичка ще свърши работа, за да омекоти шоколадова обвивка.
- Семена от чиа: семената от чиа не са задължителни в тази рецепта. Но те добавят вкусна текстура и допълнителни хранителни вещества, за да допълнят тази здравословна закуска!
ИМАТЕ ЛИ НУЖДА ОТ КОКОСОВО МАСЛО ЗА ТАЗИ РЕЦЕПТА?
От една стра добавянето на кокосово масло към шоколада не е необходимо, но то може да спомогне за омекване на втвърдия намазан шоколад върху банановата хапка. Никой не иска да захапе шоколада и той да се начупи и да изпада от устата му. 🙂 Ето защо смесването на кокосовото масло ще помогне за леко омекотяване на външната обвивка на хапката. Просто добавете около една чаена лъжичка – това е всичко! И не се притеснявайте, няма да добави кокосов вкус към шоколада.
КАК ДА СИ НАПРАВИМ ШОКОЛАДОВИ ХАПКИ ОТ БАНАНИ?
Първо трябва да подготвите лист за печене с хартия за печене. След това следвайте тези лесни стъпки.
- Нарежете бананите. Обелете и нарежете бананите на кръгчета с дебелина около 1/4 инча.
- Намажете бадемовото масло. Поставете половината от банановите резени върху хартията за печене и намажете слой от бадемовия тахан отгоре. Може да разбъркайте семената от чиа в бадемовия тахан за допълнителна хрупкавост и хранителна стойност.
- Направете сандвич. Поставете още едно парче банан отгоре, за да създадете мини сандвич. Повторете това и за останалите резени банан.
- Замразете хапките. Поставете хапките във фризера, докато стегнат – около час, в случай че избирате вариант лакомството да бъде заскрежено.
- Разтопете шоколада. Загрейте сместа на водна баня, като разбърквате докато стане копринено гладка. Добавете кокосово масло.
- Потопете хапките. Ако сте замразили бананови хапки, сега е време да ги извадете от фризера. Потопете всяка хапка банан в разтопения шоколад, така че половината от всяка хапка да бъде покрита. След това го поставете обратно върху тавата за печене.
- Замразете още веднъж. В случай, че искате хапките да са замръзени върнете ги обратно във фризера. в другия случай е необходимо да се изчака шоколада да стегне.
- Наслади се! През лятото може да им се насладите замръзнали, през зимата може да се консумират на стайна температура.
НЯКОЛКО НЕЩА, КОИТО ТРЯБВА ДА ИМАТЕ ПРЕДВИД
- Уверете се, че вашите банани са замразени. Това е прост съвет, но когато бананите са замръзени, то това помага на шоколада да стегне по-бързо и да не оставя голяма следа върху тавата, въху която ще оставите шоколадовата хапка.
- Дебелена на рязане на филиите банан: Не искате да са твърде дебели, в противен случай хапките ще бъдат много дебели за захапване, когато са притиснати заедно.
- Потопете се възможно най-бързо! Когато извадите замразените бананови хапки от фризера, за да ги потопите в шоколад, бананите бързо ще омекнат. Затова се опитайте да направите тази стъпка възможно най-бързо.
КОЛКО ДЪЛГО МОГАТ ДА СЕ СЪХРАНЯВАТ ЗАМРЪЗЕНИ?
Можете да съхранявате тези хапки в контейнери, подходящи за замразяване до 1-2 месеца. За да предотвратите залепването им едина за друга, ги замразете отделни редове. Създайте равномерен ред от хапки, след което отделете втория ред с пергамент или восъчна хартия.
ОЩЕ ЗАБАВНИ БАНАНОВИ РЕЦЕПТИ:
Сладък хляб с кокос, кайсии и банан
Нектар от боровинки, овесени ядки и банан