Ябълкови мини кексчета с мед и канела
30 мин.
лесно
2 години +
Необходими продукти
4 средно големи ябълки
1 яйце
2 с. л. кисело мляко
1/2 ч.л. сода бикарбонат
3 с.л. мед
3 с.л. какаово масло
1 с.л. сусамов тахан
2 ч.л. канела
7 с.л. овесени трици
Хранителен състав:
Ябълка: Целулоза, фруктоза, калий, бор, флавоноиди, пектин, ябълчена и лимонена киселина., дъбилни в-ва, витамини В1, В2, С, Е, Р и РР.
овесени трици: фибри, пектин, желязо, калий, калций, магнезий, фосфор
мед: витамини - В1, В2, В3, В6, K, C, E, провитамини - A, PP, органични киселини- винена, лимонена, млечна, мравчена, минерални соли- калий, калций, натрий, фосфор, сяра, магнезий, аминокиселини около 20 на брой
Стъпки на приготвяне
1. Обелваме, нарязваме ябълките на четвъртинки и ги поставяме в блендер или настъргваме на ренде.
2. Към настърганите ябълки добавяме меда, какаовото масло, канелата и тахана.
3. Отделно разбиваме яйцето и към него прибавяме киселото мляко с разтворената в него сода. Смесваме с ябълковата смес и добавяме овесените трици.
4. Разбъркваме всичко с лъжица и разпределяме във формички за кексчета. Печем около 30 мин. на 180 градуса. предварително загрята фурна.